štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityRituál Voodoo mal pomôcť. Utečencom priniesol smrť

Rituál Voodoo mal pomôcť. Utečencom priniesol smrť

Najmenej 40 ľudí zahynulo pri požiari lode pri pobreží Haiti, v ktorej sa ďalších viac ako 80 ľudí snažilo utiecť z krajiny zmietanej násilím gangov a hospodárskou krízou, ako uvádza portál blesk.cz. S odvolaním sa na Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM) o tom dnes informovala agentúra AFP.

Plavidlo vyplávalo v stredu z Labadee na severnom pobreží Haiti a smerovalo na britské zámorské územie Turks a Caicos, približne 250 kilometrov severne. Požiar na lodi zrejme spôsobil jeden z utečencov, ktorý zapálil sviečku, aby vykonal obrad Voodoo. Na lodi však boli nádoby s benzínom, ktorý vybuchol. Haitská pobrežná stráž zachránila 41 utečencov, z ktorých 11 bolo prevezených do nemocníc.

Ani rituálne obrady Voodoo nepomohli

Podľa agentúry AFP utekajúci Haiťania často vykonávajú rituálne obrady v snahe zabezpečiť si bezpečný príchod. Obávajú sa tiež, že ich chytí pobrežná stráž a vráti späť. Podľa IOM len tento rok susedné krajiny vrátili na Haiti viac ako 86 000 migrantov.

„Sociálna a hospodárska situácia na Haiti je zúfalá. Extrémna vlna násilia, ktorá sa na ostrove v posledných mesiacoch zdvihla, dohnala ešte viac obyvateľov k zúfalým riešeniam, ako je útek z krajiny,“ povedal vedúci misie IOM na Haiti Grégoire Goodstein. „Nemajú prácu, zdravotný systém kolabuje, školy sú zatvorené a to všetko ich núti uvažovať o migrácii ako o jedinej možnosti prežitia,“ dodal Goodstein.

Peklo na Haiti vystriedalo peklo na mori

Haiti, najchudobnejšia krajina USA, dlhodobo zápasí s hospodárskou a politickou krízou, ktorá je sprevádzaná násilím a protivládnymi protestmi. Moc gangov sa zintenzívnila po tom, ako v júli 2021 oddiel kolumbijských žoldnierov zabil prezidenta Jovenela Moïseho. Ariel Henry sa potom stal premiérom a prezidentom a v októbri 2022 požiadal Bezpečnostnú radu OSN o vyslanie medzinárodnej misie, ktorá by pomohla početne slabšej a zle vybavenej haitskej polícii v boji proti gangom. Rada misiu schválila v októbri minulého roka a až minulý mesiac prišli na Haiti ako prví v rámci misie kenskí policajti.

Krajinu od apríla riadi prechodná prezidentská rada, ktorá sa pripravuje na voľby. Od júna je predsedom vlády Garry Conille, ktorého vybrala prechodná rada. Má mandát do februára 2026 alebo do inaugurácie nového prezidenta. Haiti nemá funkčný parlament; posledné parlamentné voľby sa rovnako ako prezidentské voľby konali v roku 2016.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie