štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSlovenský mystický zemepis 3

Slovenský mystický zemepis 3

Niektoré miesta sú iné, ako hociktoré ostatné. Neviete vysvetliť, čím to je, no cítite sa tam tak trošku inak. Blažene? Požehnane? Možno len príjemne a odchádzate odtiaľ nabitý pozitívnou energiou. Ľudia týmto energetickým centrám odpradávna pripisujú liečivé, či magické účinky. Stránka Mr. Slovák o nich píše: Hovorí sa, že koľko dáme, toľko dostaneme. Tak, ako národ udržuje a lieči svoju krajinu, tak ho ona spätnou väzbou dobíja a posilňuje, či si to jednotlivci uvedomujú alebo nie. My vám prinášame prehľad takýchto miest na Slovensku v niekoľkých častiach.

Marianka

Marianka v okrese Malacky stojí na úpätí Malých Karpát a je to najstaršie pútnicke miesto nielen na Slovensku, ale i v bývalom Uhorsku. Veriaci sem prichádzajú kvôli uctievaniu Panny Márie Tálskej. Doteraz sa tradovalo, že Marianka vznikla na zelenej lúke a koncom 14. storočia prišli paulíni, ktorí tam postavili kostol, ibaže archeologický výskum ukázal pozostatky stavieb postavených zhruba v roku 1277.

Banská Štiavnica

Mesto v centre vulkánu, mesto s úžasným „geniom loci“ – to je Banská Štiavnica. Výbuch sopky zo stredu na povrch zeme vyvrhol bohaté žily drahých kovov a vzácnych minerálov a miesto sa tak stalo priestorom intenzívneho spolužitia ľudí s horami. Stopy práce človeka sa hlboko a jedinečne vryli do obrazu krajiny a strmá a drsná, ale malebná krajina sa zobrazila v ňom. Banská Štiavnica je historické slobodné kráľovské banské mesto na strednom Slovensku s výrazne multikultúrnou minulosťou.  Ťažilo sa tu hlavne striebro, ale mesto významne udávalo banskú legislatívu, malo organizovanú samosprávu, ale aj akademickú tradíciu.

Známe je ťažbou kovov (najmä striebra), významnou banskou legislatívou, samosprávou a akademickou tradíciou. Mesto je mestská pamiatková rezervácia od roku 1950 a zároveň centrom chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. Historické mesto Banská Štiavnica a technické pamiatky jeho okolia boli zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, pripomína stránka Mr. Slovák

Kremnica

Len „na skok“ od Štiavnice je aj mesto Kremnica, ktorá v stredoveku vďaka ťažbe zlata patrila k najvýznamnejším banským mestám na svete. Stojí tu najstaršia mincovňa na svete, vlastne najstaršia fabrika na svete – bez prerušenia funguje už od 17.11.1328.

Kremnica z vtáčej perspektíva Zdroj: Facebook

V Kremnici sa uskutočňuje viacero umeleckých a športových podujatí slovenského a medzinárodného významu. Bývalé slobodné kráľovské mesto Kremnica je so svojimi technickými a historickými pamiatkami kandidátom na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Geografický stred Európy

Len zopár kilometrov od Kremnice stojí na kopci osamelý kostol. V jeho záhrade sa nachádza geografický stred Európy. To mesto je mystické. V hlbokých lesoch ukrýva starý slovanský runový nápis vyrytý do skaly. Slovensko je srdce a stred Európy. Na krásnom mieste na strednom Slovensku stojí vedľa starobylého Kostola sv. Jána Krstiteľa vztýčený kameň. Oznamuje, že práve tu sa nachádza najstarší geografický stred Európy.

Levoča

Kedysi slávna a mocná perla Spiša, dnes pokojná a magická Levoča. Preslávil ju obchod, neskôr pamiatky. Levoča sa nachádza približne 20 kilometrov západne od ďalšej významnej lokality Spiša (Spišský hrad a jeho okolie), ku ktorej je v rámci jedného zápisu na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO pridružená. V Levoči sa často opakuje motív mušle (hrebenatky). Tá je oddávna známym symbolom pútnikov. Nájdete ho na mnohých stavbách a sochách, šikovne schovaný či zakomponovaný do vyobrazení a vnímanie budov tak dostane aj pre vás úplne nový rozmer. Keď v roku 1995 navštívil Levoču pápež Ján Pavol II., na tunajšiu púť sa zišlo neuveriteľných 650 000 ľudí. Každoročne sem počas prvého júlového víkendu zavítajú kresťania na jedno z najstarších pútnických miest východného Slovenska. Tunajšia Bazilika Navštívenia Panny Márie leží na Mariánskej hore, asi 6 kilometrov od centra mesta, pripomína stránka Mr. Slovák.

Bardejov

Perla Šariša, mesto s jedinečným námestím, najgotickejšie mesto na Slovensku, to sú prívlastky, ktoré nesie mesto Bardejov. Jeho mystická atmosféra človeka uchváti. Malebné námestie s farebnými meštianskymi domami, majestátna Bazilika Minor sv. Egídia, Židovské suburbium, historická radnica, Katov dom, zachovalé mestské hradby s baštami – množstvo vzácnych a pozoruhodných pamiatok zo stredoveku je sústredených na pomerne malom území. Zachovalé stredoveké centrum je od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Modrý kostolík

Kostol svätej Alžbety, nazývaný tiež Modrý kostolík môžeme navštíviť v Bratislave a je považovaný za klenot secesie. Jeho farba a najmä zaujímavá architektúra z neho robí skutočný unikát. Kostol mal byť symbolickým mauzóleom cisárovnej Alžbety (Sissi). Po jeho dokončení v ňom dominoval mramorový reliéf, na ktorom panovníčka kľačala a modlila sa. Objekt nebol stavaný ako kostol, ale ako kaplnka pre študentov susedného katolíckeho gymnázia.

Modrý kostolík / Zdroj: Facebook

Dokument pre základný kameň zostavil profesor gymnázia Jozef Volker. Na preparovanej koži je v strede obraz sv. Alžbety, vpravo je plán nového kostola, vľavo obraz gymnaziálnej budovy a v pozadí silueta korunovačného Dómu sv. Martina v Bratislave. Nad týmto obrazom nájdeme ornament so slovami: „Zlož si svoj klobúk, smrteľník, lebo miesto, na ktorom stojíš, je sväté.“ 

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie 

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, architektonický skvost a duchovné útočisko, sa nachádza medzi žilinskými mestskými časťami Vlčince a Solinky. Kaplnka, navrhnutá v roku 1928 Františkom Eduardom Bednárikom, je dnes srdcom Lesoparku Chrasť, poskytujúc miesto pre relaxáciu a duchovnú obnovu, píše o tomto mieste stránka Mr. Slovák.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie