štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozitySlovinsko: Na malej ploche mnoho zaujímavého

Slovinsko: Na malej ploche mnoho zaujímavého

Slovensko nie je Slovinsko, to my veľmi dobre vieme. Hoci si naše štáty aj Európania radi pletú, do Slovinska radi chodíme dovolenkovať. Nám blízka kultúra, priateľskí ľudia a len pár sto kilometrov od Slovenska. Necháte sa pozvať?

Ľubľana je hlavné a najväčšie mesto Slovinska, ktoré sa nachádza v centrálnej časti krajiny.

Predpokladá sa, že názov mesta je odvodený od slovanského slova „ljubljena“, čo znamená „milovaný“, čo odráža jeho šarm a príťažlivosť.

Ľubľanský hrad, posadený na hradnom kopci, pochádza z 11. storočia a ponúka panoramatický výhľad na mesto.

Mesto je známe svojou živou kultúrnou scénou, kde sa konajú početné festivaly, vrátane Ľubľanského festivalu, jedného z najstarších a najprestížnejších kultúrnych festivalov v Slovinsku.

Ľubľanský Dračí most, ozdobený štyrmi sochami drakov, je jednou z najznámejších dominánt mesta a symbolizuje silu a odvahu.

Zdroj: Facebook

Trojitý most (Tromostovje)  navrhol slávny slovinský architekt Jože Plečnik, spája historické stredoveké mesto s moderným mestom.

Rieka Ljubljanica preteká srdcom mesta. Je lemovaná živými kaviarňami, reštauráciami a malebnými mostami.

Ľubľana je jedným z najzelenších hlavných miest v Európe s rozsiahlymi zelenými plochami, parkami a parkom Tivoli, najväčším parkom v meste.

Centrum mesta je z veľkej časti pešie, čo z neho robí príjemné miesto na objavovanie pešo alebo na bicykli.

Ľubľana má bohatú históriu, predtým ako sa v roku 1991 stala hlavným mestom nezávislého Slovinska, bola súčasťou Rímskej ríše, Habsburskej monarchie a Juhoslávie.

Centrálna tržnica (Osrednja tržnica), ktorú navrhol Jože Plečnik, je rušným miestom, kde miestni nakupujú čerstvé potraviny, kvety a miestne pochúťky.

Zdroj: Facebook

Mesto Metelkova, bývalé vojenské kasárne, ktoré sa zmenilo na autonómne kultúrne centrum, je známe pulzujúcim pouličným umením, alternatívnym nočným životom a kultúrnymi podujatiami.

Slovinská národná a univerzitná knižnica, ďalšie majstrovské dielo Joža Plečnika, je známa svojou osobitou architektúrou a obrovskou zbierkou kníh.

Staré mesto Ľubľany je domovom mnohých historických budov, vrátane radnice, ktorá pochádza z 15. storočia a ponúka krásne nádvorie a umelecké výstavy.

Ľubľanský drak, symbol mesta, sa spája s legendou o Jasonovi a Argonautoch, ktorí vraj v tejto oblasti stretli draka.

Slovinská filharmónia, založená v roku 1701, je jednou z najstarších hudobných inštitúcií v Európe a pravidelne vystupuje v Ľubľane.

 Ľubľanská botanická záhrada založená v roku 1810 je najstaršou kultúrnou, vedeckou a vzdelávacou inštitúciou v Slovinsku, ktorá ponúka rozmanitú zbierku rastlinných druhov z celého sveta.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie