štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreJozef Viktorín: Čo odkázal Trump Európe

Jozef Viktorín: Čo odkázal Trump Európe

Je za nami, presnejšie za Američanmi, nominačný kongres Republikánov. Trump si v prejave servítku pred ústa nedával a poňal ho silno patriotisticky. Čo nám, Európe, Trump odkázal? Že v prípade zvolenia sa zameria hlavne na USA a na jeho občanov, že zastaví nelegálnu migráciu a posilní americký patriotizmus, ktorý cíti, že sa oslabil. Ako povedal, Amerika bude opäť veľká, lebo sa konečne bude starať sama o seba. A to v prvom rade. Toto by si mali zapísať do svojich progresívnych notesov všetci prisluhovači rôznym záujmom, len nie tým národným – naprieč celou Európskou úniou.

Taktiež jeho vyhlásenie, že obyvatelia USA budú mať istotu a prácu, je silným signálom pre všetky zahraničné podnikateľské subjekty. Prečo? Lebo nebudú dovážať vlastnú produkciu do USA, ale musia budovať kapacity a vyrábať v USA. Toto je síce pod čiarou (a možno aj nad ňou) odkaz Číne, ale aj z tohto by si únia mala vziať príklad.

Ukazuje sa, že predsa len ešte medzi svetovými lídrami je niekto, kto dokáže chápať slobodu a spolunažívanie normálne, logicky, vecne a hlavne pragmaticky. Nie, toto nie je ospevovanie Trumpa, lebo dobre vieme ako funguje US administratíva. Je to však pragmatický opis jeho (nateraz) verbálneho postoja. Avšak, ak z úst dnes už oficiálneho prezidentského kandidáta USA, počujeme slovo MIER, znie to pre svet a teda nás všetkých veľmi nádejne a optimisticky.

Už badám rastúcu nervozitu v tábore progresívcov, liberálov a takzvaných ‘slušných’. Ich veľký vzor – USA, sa môže po jesenných voľbách zmeniť do takej miery, že ich politické a ideologické predstavy o veľkom bratovi dostanú poriadne na frak. Budú aj po prípadnej zmene v Bielom dome mať USA ako svoj idol, alebo bezhranične ospevovanie Ameriky platí len keď je v kresle ten správne ideologicky zafarbený politik?

Trumpov prejav zároveň vnímam ako silný odkaz pre našu vládu – občan Slovenskej republiky musí byť vždy na absolútnom vrchole záujmu politikov. Musí byť na prvom mieste vo všetkom čo je potrebné z pozície vlády urobiť pre jeho komfortný život, pre prežitie a existenciu Slovenska. Občania to očakávajú a to nielen vo forme politických tancov a prázdnych sľubov. Čakajú, a to hlavne, ráznu realizáciu takých politík, ktoré kvalitu života zaistia. Nie na úkor občana, ale hlavne pre neho!

Na obrázku môže byť 1 osoba a Oválna pracovňa

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie