pondelok, 16 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRasová karta ako typické núdzové východisko v rukách demokratov

Rasová karta ako typické núdzové východisko v rukách demokratov

O súčasnej viceprezidentke Joea Bidena Kamale Harrisovej sa hovorí ako o žene, ktorá by mohla uspieť proti republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi, pretože je výnimočná žena. Je to ale naozaj tak?

Americký publicista Michael Shellenberger ponúkol na Harrisovú úplne iný pohľad, keď ju označil za svojím spôsobom veľmi obyčajnú ženu, od ktorej nemožno očakávať nič prevratné. Podľa Shellenbergera voľba Harrisovej nanajvýš ukazuje, ako hlboko americkí demokrati poškodili celé Spojené štáty, informujú parlamentnílisty.cz.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že súčasná viceprezidentka Joea Bidena Kamala Harrisová vyrovnala šance Donalda Trumpa na prezidentský úrad.

Prieskum agentúry Ipsos pre agentúru Reuters naznačil, že bezprostredne po Bidenovom odstúpení z prezidentského súboja môžu Američania zmeniť názor a namiesto Trumpa podporiť Harrisovú v pomere 44 % ku 42 %.

Kamala Harrisová a Joe Biden / Zdroj: Facebook

Demokrati ju prezentujú ako výnimočnú ženu, ktorá dokáže veľa vecí. Naozaj?

„Ak by bola zvolená za nástupkyňu prezidenta Joea Bidena, Harrisová – dcéra jamajského otca a indickej matky – by bola nielen prvou ženou, ale aj prvou Američankou indického pôvodu, prvou Ázijčankou, prvou černoškou a prvou osobou jamajského pôvodu, ktorá by sa dostala na prezidentský post. A demokratickí darcovia zo všetkých týchto svetov chcú Harrisovej pomôcť dostať sa tam,“ uviedla americká spravodajská stanica CNN.

Nie sú to len ženy, ktoré sa tešia z Harrisovej vzostupu

Vzostup kandidátky demokratov v celoštátnej politike zdôrazňuje, že „ako komunita sme skutočne dorazili do Spojených štátov,“ povedal Ramesh Kapur, indicko-americký podnikateľ a veterán amerických demokratov.

Michael Shellenberger ponúkol iný pohľad na Kamalu Harrisovú

„Zdá sa, že demokrati, ktorí podporujú Harrisovú, si myslia, že to, že je napoly černoška, z nej robí jedinečnú a nadanú političku. Harrisová je však opakom jedinečnosti. Na vrchol sa dostala vďaka tomu, že sa prispôsobila, nie vďaka tomu, že vynikla,“ začal rozhorčene stĺpčekár sociálnej siete X a jedným dychom dodal, že táto žena rozhodne nie je nadaná. Podľa Shellenbergera sa len dokázala prispôsobiť záujmom rôznych skupín v Demokratickej strane a vďaka tomu zosilnela. „Zdedila politickú mašinériu, ktorú vytvoril jej bývalý priateľ Willie Brown,“ dodal publicista.

Shellenberger sa domnieva, že Biden si ju v roku 2020 vybral, aby oslovila černošských voličov a ženy, ale publicista ani na chvíľu nepochybuje, že Bidenova administratíva jej zámerne neumožnila politicky rásť. Až teraz sa demokrati tvária, že Harrisová je veľkou osobnosťou Demokratickej strany, ale nie je ňou, pretože jej nebolo umožnené prirodzene vyrásť.

Nesúď knihu podľa obalu

Americký publicista to vidí tak, že Harrisová bola vybraná na základe farby pleti, a nie na základe svojich schopností, čo z jeho pohľadu svedčí o veľkej vnútornej nedemokratickosti Demokratickej strany.

„To, že Harrisová si teraz upevňuje podporu ako najlepšia nádej demokratov na porazenie Trumpa, poukazuje na veľkú krízu legitimity strany, ako aj médií a federálnej byrokracie, ktoré sú s ňou silne spojené. Bolo možné, aby takáto nepopulárna kandidátka získala podporu strany len preto, že od roku 2016 demokrati a mainstreamové médiá vyvinuli extrémne úsilie na podvracanie demokracie, aby sa zamerali na Trumpa,“ poznamenal publicista.

Ako sa dostať hore? Podpásovkami

Shellenberger sa domnieva, že Harrisová sa dostala do popredia až v dôsledku používania cenzúry zo strany demokratickej administratívy a jej snahy kriminalizovať samotného Trumpa. Takto to vidí Shellenberger, podľa ktorého demokrati oslabili legitimitu štátu, legitimitu inštitúcií, oslabili silu politického prejavu.

„Vojna proti demokracii, ktorú takto viedli demokrati, tlač a bezdôvodné útoky napokon pomohli Trumpovi získať podporu. Zároveň zanechali demokratov bez dobrých možností, ako ho poraziť,“ zhrnul Shellenberg svoj názor na Harrisovú.

Na záver zdôraznil, že aj americké médiá vychádzajú zo súčasnej situácie vo veľmi pošramotenom stave, pretože tak dlho útočili na Donalda Trumpa, že im dnes značná časť americkej verejnosti nedôveruje. Preto ani podpora, ktorú médiá okato poskytujú Harrisovej, nemá takú váhu ako kedysi.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie