štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRuskí vojenskí dobrovoľníci dostanú pridané

Ruskí vojenskí dobrovoľníci dostanú pridané

Moskovčania, ktorí podpíšu zmluvu s ruskou armádou, dostanú od dnešného dňa od magistrátu hlavného mesta jednorazovú peňažnú odmenu vo výške 1,9 milióna rubľov, takže ich príjem za prvý rok služby presiahne 5,2 milióna rubľov), informuje portál ceskenoviny.cz. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na rozhodnutie primátora Sergeja Sobjanina a regionálnej vlády.


Nové opatrenie sociálnej podpory, ktoré má zrejme podporiť nábor čerstvých síl do vojny proti Ukrajine, môžu využiť vojaci z metropoly, ktorí od dnešného dňa podpíšu zmluvu s armádou. Zároveň zostávajú v platnosti všetky doterajšie opatrenia radnice, ako napríklad príplatok k platu vo výške 50 000 rubľov mesačne pre vojakov z hlavného mesta.
Tento príplatok je vyšší ako minimálna mzda v hlavnom meste, ktorá podľa dostupných údajov tento rok predstavuje necelých 30 000 rubľov. To je o viac ako 10 000 rubľov viac, ako stanovujú federálne predpisy v iných častiach Ruska. Priemerná mzda v Moskve v súčasnosti podľa bdex.ru predstavuje 125 640 rubľov.

Ponuka akú Ukrajina nemôže dať

Úrady pôvodne ponúkli 50 000 rubľov, ale o niekoľko dní neskôr odmenu zdvojnásobili. O ponuke informovali aj štátne médiá, miestne portály a webové stránky regionálnych novín a úradov.

Začiatkom tohto mesiaca úrady v Tatarstane zvýšili jednorazovú odmenu pre tých, ktorí podpíšu zmluvu s ministerstvom obrany, o pol milióna rubľov. Za podpísanie zmluvy, ktorá znamená vyslanie do vojny, tak teraz vyplácajú 1,05 milióna rubľov. Spolu s ďalšími sľúbenými odmenami sa tak jednorazový zárobok tatarstanského regrúta zvýši až na pol milióna rubľov, čo je jedna z najvyšších jednorazových odmien, uviedol portál Meduza.

Dobrovoľníkov je dostatok, žiadna nútená mobilizácia sa nechystá

Úrady tvrdia, že neplánujú ďalšiu vlnu mobilizácie, pretože dobrovoľníkov sa hlási dosť. Ešte v septembri 2022 sám Putin nariadil, aby sa 195 000 rubľov vyplatilo každému, kto počas vojny podpíše ročnú alebo dlhšiu zmluvu s armádou. K tomuto federálnemu príspevku pridávajú jednotlivé regióny vlastné odmeny, ktorých výška sa líši.

Podľa ministerstva obrany od začiatku tohto roka do začiatku júla podpísalo zmluvy s armádou približne 190 000 Rusov, uviedla BBC na svojej webovej stránke a dodala, že vlani v decembri ministerstvo prvýkrát od začiatku vojny proti Ukrajine uviedlo, že v ozbrojených silách slúži 640 000 ľudí, ktorí podpísali profesionálne zmluvy.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie