pondelok, 16 septembra, 2024
HomeZ domovaŽitava: Od prírodnej bariéry po technickú inováciu

Žitava: Od prírodnej bariéry po technickú inováciu

Rieka Žitava bola kedysi prírodnou hranicou, ktorá zastavila postup Osmanskej ríše? Pred viac ako 400 rokmi pri ústí Žitavy do Dunaja, bola podpísaná prvá mierová zmluva medzi sultánom Ahmedom I. a habsburským kráľom Rudolfom II.

Po vyhnaní Turkov okolo roku 1700, sa táto oblasť začala znovu osídľovať. Aby sa získali nové pasienky a poľnohospodárske plochy, bolo potrebné odviesť vnútorné vody. Tok rieky Žitavy bol presmerovaný a vybudovala sa sieť odvodňovacích kanálov, ktoré dodnes sledujú jej pôvodné koryto.

Zdroj: Facebook

V 18. storočí sa začali stavať stavidlá, no ani tie nestačili. Až technický pokrok a zahraničné skúsenosti v 19. storočí priniesli parné prečerpávacie stanice – revolučné riešenie danej doby. Jedna taká sa nachádza aj v Žitavskej Tôni pri Patinciach.

Nadšenci sa postarali o to, aby táto jedinečná historická technická pamiatka nezanikla a navštíviť ju môžete aj vy. Je ideálna pre rodiny s deťmi aj nadšencov technicky.

Deti budú očarené mohutnými strojmi, zatiaľ čo tí viac technicki zameraní určite ocenia odborne obnovené a zachovalé zariadenie, ktoré poskytuje jedinečný pohľad do inžinierskych zázrakov minulosti.

Návštevu si treba dohodnúť na t. č.: 0905 274 008

Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie