streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaFBI ohľadne atentátu: Nezostane kameň na kameni!

FBI ohľadne atentátu: Nezostane kameň na kameni!

Vyšetrovatelia pri vyšetrovaní nedávneho pokusu o vraždu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa „obrátia každý kameň“. Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray to dnes povedal výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, informovala agentúra AP.

Podľa agentúry AP Wrayova výpoveď predstavovala jeho doteraz najpodrobnejšie vyjadrenie k streľbe z 13. júla v Pensylvánii, uvádza portál ceskenoviny.cz.

FBI vyšetruje okolnosti a dôvody, ktoré viedli 20-ročného strelca Thomasa Matthewa Crooksa k spáchaniu najvážnejšieho atentátu na prezidenta alebo prezidentského kandidáta od roku 1981, keď bol napadnutý prezident Ronald Reagan.

Útočník sa Trumpa pokúsil zastreliť, keď republikánsky kandidát do nadchádzajúcich prezidentských volieb rečnil k svojim priaznivcom na zhromaždení v Butleri v Pensylvánii. Od bývalého prezidenta bol vzdialený len približne 150 metrov. Trump utrpel len ľahké zranenie ucha, ale strelec, ktorého následne zneškodnili príslušníci tajnej služby, zabil jedného z účastníkov a ďalších zranil.

Zlaté časy atentátnikov eskalujú

„Už nejaký čas hovorím, že žijeme v prostredí zvýšených hrozieb, a tento tragický atentát  je ďalším príkladom toho, o čom som hovoril – obzvlášť ohavným a verejným,“ povedal Wray.

Wray dnes zákonodarcom tiež povedal, že útočník hľadal na internete informácie o atentáte Leeho Harveyho Oswalda (o ktorého vine sú však opodstatnené pochybnosti) na bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho. Wray uviedol, že Crooks vygooglil otázku „ako ďaleko bol Oswald od Kennedyho“.

FBI sa doteraz vyhýbala kritike namierenej proti americkej tajnej službe, ktorá sa okrem iného stará o bezpečnosť amerického prezidenta a ďalších vysokopostavených osobností, kvôli bezpečnostným nedostatkom, ktoré streľbe predchádzali. V utorok odstúpila šéfka agentúry Kimberly Cheatleová po tom, ako v pondelok vypovedala pred iným výborom Snemovne reprezentantov.

Bezpečnostná agentúra sa však nemá extra čím pochváliť

Podľa agentúry AP sú zákonodarcovia skeptickí voči hodnoteniu FBI, že Crooks po sebe nezanechal žiadny zjavný ideologický motív, ktorý by vysvetľoval jeho činy. FBI uviedla, že streľbu vyšetruje ako akt domáceho terorizmu a atentát.

Atentátnik si pred svojím činom všetko „omrkol“

Jeden z predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní minulý týždeň pre agentúru AP uviedol, že Crooks pred konaním zjazdu preletel nad miestom konania aj dronom, ktorým sa zrejme snažil vopred preskúmať oblasť. Wray to dnes potvrdil a uviedol, že len niekoľko hodín pred streľbou Crooks preletel s dronom približne 180 metrov od pódia, na ktorom neskôr vystúpil Trump, a monitoroval a naživo vysielal zábery z tohto miesta. FBI podľa Wraya našla dron a ovládač v aute 20-ročného strelca a analyzuje ich, zatiaľ čo agenti vyšetrujú jeho minulosť a motív.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie