pondelok, 16 septembra, 2024
HomeKuriozityNašiel som stovku! Čo s ňou?

Našiel som stovku! Čo s ňou?

Nie je úplne bežné, že človek nájde na zemi väčší obnos peňazí. Päť centov možno, niekomu sa možno pošťastí aj dvojeurovka. Nie je o čom, šup s nimi do vrecka. Lenže – čo ak človek nájde peňaženku, v ktorej je nejaký ten obnos, no nie sú v nej doklady? Nechať si ju? Ak nie, čo s ňou? Zásadná otázka má aj jasnú odpoveď.

V niektorých krajinách sa považuje za krádež, ak teda nejde o pár mincí. Prípadne, ak ich niekto „nestratil zámerne“. Aj slovenská legislatíva pamätá na podobné situácie. Za určitých okolností môžete získať aj nálezné.

Krádež nálezom

Na prvý pohľad to môže vyzerať, ako veľké šťastie – „niekto“ nás nechtiac „pozval na obed“. Lenže v niektorých štátoch sa takto získané peniaze považujú za „krádež nálezom“. Pokiaľ sa teda rozhodnete peniaze neodovzdať na polícii, či neodovzdať majiteľovi.

To môže byť problém…

Pokiaľ nie sú v peňaženke a tá neobsahuje nejaké doklady s adresou, ostáva vám skutočne len cesta na políciu. Existujú ale zákony, ktoré riešia túto situáciu. Vo Veľkej Británii napríklad platí tzv. „The Act 1968“ týkajúci sa osôb, ktoré peniaze nájdu  a zároveň podniknú rozumné kroky s cieľom nájsť ich právoplatného majiteľa, ako napríklad kontaktovanie polície. 

Úmyselne vyhodené peniaze?

Ak nájdené peniaze skončia vo vašom vrecku, môž ísť o priestupok. Zákon však chráni nález v prípade, že má nálezca opodstatnené dôvody domnievať sa, že peniaze boli úmyselne vyhodené. To ale platí iba pre menšie čiastky, ako sú mince, ktoré by zrejme nikto nehľadal.

Zdroj: Pixabay

Ako je to na Slovensku

Zákon hovorí, že ten, kto nájde stratenú vec, je povinný vrátiť ju vlastníkom. Ak vlastník nie je známy, vec sa môže odovzdať príslušnému štátnemu orgánu.

Zákon však výslovne nestanovuje, ktorý štátny orgán je určený na preberanie stratených vecí. V praxi sa však stratené veci najčastejšie odovzdávajú policajným orgánom alebo na mestskej polícii. 

Možno máte nárok na nálezné

Ak sa nešťastník, ktorý peniaze stratil, po nich rok neobzerá, prepadajú do vlastníctva štátu a nálezca má právo na nálezné, ktoré predstavuje 10 % z hodnoty nálezu. Ak peniaze neodovzdáte a necháte si ich, vystavujete sa riziku trestnoprávnej zodpovednosti.

Aj v prípade nečakaného nálezu vyššieho obnosu platí, že sa neoplatí nechávať si ho pre seba. Čisté svedomie je vždy výhodnejšie, ako byť trestne stíhaný.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie