štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaParíž sa snaží, alebo potemkiniáda po francúzsky

Paríž sa snaží, alebo potemkiniáda po francúzsky

Olympijská dedina v Paríži by sa podľa portálu La Nuova Bussola Quotidiana mohla pokojne premenovať na Potemkinovu. Táto podľa nich bývalá oslava športu je dnes už len politicko-biznisový karneval, sa totiž začína lakovanie reality naružovo vo veľkom štýle.

Problémom sú zrazu migranti. Tí sú z lokalít, kde sa majú konať Olympijské hry, hromadne (po stovkách) sťahovaní. Zrazu to ide a tí, ktorí nám boli roky predstavovaní, ako obhoacovači našej kultúry sú nežiadúci? Čo však s nimi?

Migranti

Desaťročia okupujú štvrte Paríža. Tie pripomínajú Bejrút (v lepšom prípade, a v horšom basu v Kalkate). V uliciach sa modlia sa päťkrát denne, podrezávajú laikov aj kňazov a nezabúdajú venovať zvláštnu pozornosť ani ženám a dievčatám. Svedči o tom aj posledný škandál, v rámci ktorého pred niekoľkými dňami piati migranti znásilnili mladú Austrálčanku. Ten vyvolal mierne kyslé úsmevy na tvárach športovcov a športovkýň, ktorým bola prisľúbená zo strany francúzskeho ministra vnútra absolútna bezpečnosť.

Sú obohatením. Naozaj?

O záhadu pri tejto náhlej zmene „nálady“ ide preto, lebo celé desaťročia počúvame prostonárodné povesti o tom, že migranti sú obohatením a nie sú nebezpeční. Že to všetko sú len predsudky. Zdá sa však, že tieto populisticko-dezolátne predsudky zachvátili aj vedenie štátu. Pretože, ako uvádza portál La Nuova Bussola Quotidiana, v Paríži sa začalo veľké olympijské upratovanie.

Upratovanie nabralo tempo

Postupne sa toto „upratovanie“ začalo už dávnejšie, no v poslednom čase sa zintenzívnilo, zvlášť v okolí olympijských lokalít.

„Vstávajte, je tu polícia! Vyjdite von!,“ opakuje sa takmer každé ráno okolo šiestej v ilegálnych obydliach v getách, či ak chcete no-go zónach.

Odrazu to ide

V posledných týždňoch francúzska polícia do roztrhania tela zasahovala pri likvidácii táborov nelegálnych prisťahovalcov. Len pred niekoľkými dňami bolo pri mostoch Pont de Flandre a Pont de Stains pozdĺž kanála Saint-Denis severne od Paríža odsťahovaných približne dvesto ľudí. Je to 19. parížsky obvod, robotnícka štvrť hlavného mesta, a žandárstvo vyrazilo priamo do terénu, aby odstránilo všetky stany inštalované pozdĺž nábreží kanála. Kam sa podela inkluzívnosť, sprevádzanie a otvorenosť?

Úrady tiež vypratali provizórny tábor v sídle opustenej autobusovej spoločnosti vo Vitry-sur-Seine, ktorý sa stal domovom pre približne 450 migrantov. A tiež rómsky tábor, ktorý sa nachádza vedľa diaľnice A4, v Joinville-le-Pont (Val-de-Marl). No a na upokojenie progresívneho rozhorčenia sa na polícii a vo vláde lakuje ako v nábytkárskej firme.

Exponované lokality

Parížska policajná centrála napríklad odôvodnila nútenú operáciutvrdením, že konkrétna chatrč by zabránila uskutočneniu olympijských cyklistických pretekov. Inak by tam pokojne zostala. To isté bolo povedané o chudobnej štvrti Bordeaux, 200 metrov od štadióna Matmut Atlantique, na ktorom sa počas olympijských hier budú konať futbalové zápasy, a kde žilo až 500 (zrejme rómskej? Národnosti) vrátane približne stovky detí.

Progresívni humanisti nemajú pochopenie

Podľa portálu La Nuova Bussola Quotidiana si však Paríž nadlho nevydýchne. Tzv. ľudskoprávni aktivisti už bojujú proti tomuto odsunu a žiadajú zastavenie hier, ktorí takto potláčajú určitú skupinu ľudí. To sa samozrejme nestane, pretože neopakovateľný Macron sľúbil, že olympijské hry ukážu „veľkosť krajiny“.

Vylúčili nás len kvôli olympiáde,“ povedalprisťahovalecodstránený z ubytovania, ktoré si vytvoril v opustenej cementárni neďaleko olympijskej dediny. Takýmto spôsobom života, bez dlhodobého bývania a na deportačných zoznamoch sa nachádza až 60 percent migrantov. Aktivisti to nazývajú „predkomora deportácie“.

Nedramatizujme ich pokrytectvo

Netreba to dramatizovať. Ide len o klasické pokrytectvo, ktoré sa ľavicových liberálov zmocňuje pravidelne pri nezvládnuteľnom kontakte s realitou. Nie je to tu prvý raz – presne o tom je BLM podporovaná „zazobancami“ zabarikádovanými v dobre strážených rezidenciách, alebo keď ochrankyňa prírody Ursula dá odrazu strieľať do vlkov, ktorí zožrali jej deťom poníka, keď pápež František vyzýva na prijatie migrantov do každej farnosti, avšak nie do vatikánskych záhrad.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie