štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaFico, Trump... A teraz?... Guľky lietajú v Gruzínsku

Fico, Trump… A teraz?… Guľky lietajú v Gruzínsku

Gruzínska štátna bezpečnostná služba uviedla, že odhalila plány na zavraždenie Bidziny Ivanišviliho, čestného predsedu vládnucej strany Gruzínsky sen, a sprisahanie s cieľom zvrhnúť vládu krajiny, ktoré „organizovali a financovali“ vysokí predstavitelia bývalej vlády a bývalí policajti z Ukrajiny.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze prirovnal atentát na Bidzinu Ivanišviliho k nedávnym útokom na slovenského premiéra Roberta Fica a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bidzina Ivanišvili bol gruzínskym premiérom v rokoch 2012 až 2013, potom sa stiahol z politiky. Na politickú scénu sa vrátil v roku 2023 ako čestný predseda strany Gruzínsky sen. Gruzínska štátna bezpečnostná služba (SSS) oznámila svoje odhalenia prostredníctvom Facebooku.

Kto za všetkým stojí

„SUS vyšetruje skutočnosti prípravy vraždy čestného predsedu strany Gruzínsky sen Bidziny Ivanišviliho, ktorú organizovali a financovali bývalí vysokopostavení úradníci gruzínskej vlády a bývalí zamestnanci orgánov činných v trestnom konaní na Ukrajine,“ uviedla agentúra 24. júla na Facebooku. „Cieľom týchto trestných činov je násilné zvrhnutie vlády štátu deštruktívnymi prostriedkami, pričom v pozadí je vytváranie nepokojov a oslabovanie vlády.“

Ukrajina robí „mŕtveho chrobáka“

Denník Kyiv Independent tvrdí, že gruzínska služba neuviedla žiadne konkrétne mená ani dôkazy na podporu svojho obvinenia.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze prirovnal atentát na zakladateľa strany Gruzínsky sen k nedávnym atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Podobnosť atentátov hovorí o sympatizantoch ultralibelalizmu

„V poslednom čase sa uskutočnili dva teroristické útoky: jeden na Slovensku a druhý v USA. Táto schéma naznačuje zapojenie podobných globálnych politických síl,“ povedal Kobačidze na tlačovej konferencii, ktorého citovala ruská tlačová agentúra TASS Caliber.az.

Kobachidze vyjadril znepokojenie nad plánovaným útokom v Gruzínsku a poznamenal, že vyšetrovanie atentátu Ivanišviliho gruzínskymi špeciálnymi službami podčiarkuje prítomnosť hrozieb v krajine.

Vo štvrtok gruzínsky prvý podpredseda vlády a minister hospodárstva Leva Davitašvili vyjadril poľutovanie nad používaním „neprijateľných metód“ v politických a volebných „procesoch“, uviedol gruzínsky portál Agenda.ge.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie