pondelok, 16 septembra, 2024
HomeZ domovaUkrajina sa mstí mierotvorcom. Kam to povedie? Na dno ropných barelov

Ukrajina sa mstí mierotvorcom. Kam to povedie? Na dno ropných barelov

Zastavením tranzitu ropy od ruskej spoločnosti Lukoil cez ropovod Družba Ukrajina vydiera Maďarsko a Slovensko, ktoré presadzujú prímerie vo vojne medzi Ukrajinou a Ruskom. Podľa agentúry MTI to uviedol vedúci úradu maďarského premiéra Gergely Gulyás. Podľa slovenského úradu vlády premiér Robert Fico a jeho ukrajinský náprotivok Denys Šmyhal dnes opäť telefonicky hovorili o zastavení tranzitu ropy, informujú ceskenoviny.cz

Maďarsko a Slovensko prestali odoberať ropu od ruského Lukoilu cez Ukrajinu, odkedy Kyjev v júni zaradil túto spoločnosť na svoj sankčný zoznam. Tým teraz zdôvodňuje, prečo nemôže povoliť tranzit ropy od tejto spoločnosti. Podľa Gulyása Ukrajina vydiera Maďarsko a Slovensko za ich mierový postoj. Podľa neho je to od Ukrajincov neférové a Kyjev tým porušuje dohody s Európskou úniou.

Únia štve Slovensko a Maďarsko do vojny

Rusko začalo vojnu proti Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi. Maďarsko a jeho premiér Viktor Orbán čelia kritike EÚ, ktorá podľa Bruselu udržiava s Moskvou príliš úzke vzťahy, najmä hospodárske. Rovnaký postoj má EÚ i voči Slovensku. Naša vláda totiž zaujala jednoznačný postoj pomáhať Ukrajine len humanitárne. Maďarsko ruskú inváziu od začiatku odsudzovalo a v konflikte sa postavilo na stranu Ukrajiny, ale vyzbrojovať ju nemieni.

Ukrajina si nedá povedať a bezhlavo trucuje

„Ukrajina vydiera tieto dve krajiny, ktoré podporujú mier a prímerie,“ povedal Gulyás na dnešnej tlačovej konferencii. „Ak sa situácia nevyrieši, dôjde k nedostatku pohonných hmôt,“ varoval. Dodal, že hoci zatiaľ nie je dôvod na paniku vzhľadom na vysoké zásoby, situácia sa podľa neho musí vyriešiť do septembra.

Takto sa nechová krajina, ktorá chce vstúpiť do Európskej únie

„Jedným z riešení je, aby Ukrajina priznala, že to nemôže urobiť dvom členským štátom EÚ,“ povedal Gulyás. „Ďalším riešením je, že nám pomôže Európska komisia. A tretie je, že nájdeme medzeru v zákone, ktorá umožní, aby ropu prepravoval niekto, kto nepodlieha sankciám,“ dodal.

Podľa Úradu vlády SR budú v najbližších hodinách a dňoch prebiehať intenzívne rokovania s Ukrajinou na najvyššej politickej a odbornej úrovni. „Robert Fico navrhol svojmu ukrajinskému partnerovi technické riešenie, na ktorom by sa museli podieľať viaceré štáty vrátane Slovenska,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu vlády v Bratislave. Neupresnil však, o aké riešenie ide.

Slovenský a ukrajinský premiér rokujú. Má to zmysel?

Robert Fico minulý týždeň telefonicky hovoril s Denysom Šmyhalom o problémoch s dodávkami ruskej ropy. Ukrajinského premiéra vtedy varoval, že krok Kyjeva môže viesť k zastaveniu dodávok ropy zo Slovenska na Ukrajinu. Šmyhal mení názory podľa počasia a pri priamej verbálnej konfrontácii s naším premiérom sa prejavoval miernejšie…

Rafinérie spoločnosti MOL na Slovensku a v Maďarsku sú úplne závislé od dodávok ropy od Lukoilu. Ropovod Družba sa začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa rozdeľuje na dve vetvy – severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Túto trasu využívajú na vývoz ropy aj iné ruské spoločnosti, ktorým Ukrajina umožňuje tranzit ropy. Podľa pondelkového vyhlásenia prevádzkovateľa ropovodu Mero dodávky ropy do Českej republiky pokračujú normálne.

Alternatívy vs. fakty

V decembri 2022 vstúpil do platnosti zákaz dovozu ropy z Ruska do EÚ. Dovoz cez spoločnosť Družba dostal dočasnú výnimku pre Slovensko, Maďarsko a Českú republiku, aby tieto vnútrozemské krajiny mohli nájsť iné zdroje dovozu ropy.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó tento týždeň uviedol, že ropa sa do Maďarska môže dostať len z Ruska a len cez ukrajinské územie. Podľa neho neexistuje žiadne iné riešenie, pretože chýba infraštruktúra.

Dokedy sa bude zúfalá Ukrajina mstiť za mierové postoje?

„Obnovenie tranzitu časti ruskej ropy je pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležité, pretože alternatívne zdroje ropy sú drahšie a nemusia byť technologicky vhodné,“ uviedol dnes Úrad vlády SR.

Od vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 Maďarsko odmieta posielať zbrane do Kyjeva, namiesto toho uprednostňuje poskytovanie humanitárnej pomoci a rokovania o ukončení konfliktu.

Budapešť 1. júla prevzala šesťmesačné predsedníctvo EÚ a Orbán sa čoskoro vydal na misiu do Kyjeva, Moskvy a Pekingu, ktorú označil za mierovú. Za to si vyslúžil kritiku v EÚ. Predstavitelia Únie uviedli, že na svoju cestu nemal mandát EÚ a išlo o bilaterálne rokovania. Minister Szijjártó tento týždeň švajčiarskemu týždenníku Die Weltwoche povedal, že Orbán nezastupoval EÚ.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie