pondelok, 16 septembra, 2024

Každé ráno to počúvam v kuchyni na pol ucha keď si chystám raňajky. Znovu a znovu – informácie výboru NR SR pre kultúru a médiá o náležitostiach a podrobnostiach podávania písomných prihlášok do akejsi mediálnej rady, či čosi také. Keďže neašpirujem na členstvo v žiadnej mediálnej alebo etickej rade, ani v niečom podobnom a netýka sa ma to, počúvam to bez hlbšieho záujmu a bez náležitej pozornosti, rozhodne ďaleko menej pozorne ako napríklad predpoveď počasia, ktorá je pomaly jedinou nepolitickou správou dnešných čias v médiách, píše na Facebooku Michal Zoldy.

Jedna vec ma ale zaujala a nad tou som sa trochu zamyslel medzi kosením trávy, pečením kuraťa a polievaním zeleninových hriadok. Vraj za odborníka bude v tom výberovom konaní považovaný každý uchádzač s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa (čo ja spĺňam) a najmenej piatimi rokmi praxe (čo tiež spĺňam) …. Odborníkom po piatich rokoch praxe….??? Akej praxe? Kde, v čom? To nemyslíte vážne v tom Výbore NR SR pre médiá!!! Nechcem sa tu teraz robiť múdry a dráždiť tento beztak už za hranice únosnosti vystresovaný národ svojimi poznámkami o odbornosti alebo neodbornosti uchádzača na čokoľvek, ale čosi sa mi predsa len žiada povedať. Ak je za odborníka považovaný každý, kto má vysokú školu druhého stupňa a 5 rokov praxe, tak s pánom Bohom, chúďa Slovensko. Čo je to prosím vás 5 rokov? To je nič. No choďte sa nechať operovať mladým kardiochirurgom s päťročnou praxou, alebo si nechajte vytrhať všetky zuby u mladého zubára s tak krátkou praxou, alebo hľadajte rady čo s vašou hašterivou svokrou a nezvládnuteľnou hysterickou manželkou u psychiatra, ktorý ambuluje iba krátkych 5 rokov….! Pozrite sa na tých mladých sebavedomých poslancov NR SR za Progresívne Slovensko – tam ich všetkých máte, vyškerených rad radom ako na abiturientskom tablo….s minimálnou praxou a viac menej nulovými životnými skúsenosťami, ale zato „odborníkov!“, čo v liahni u Soroša pojedli všetku múdrosť sveta a mermomocou tu teraz chcú bezodkladne a s náležitou razanciou riadiť tento štát. Ete ani nežili keď sme si u nás neľahko vydobyli samostatnosť ako zvrchovaný štát, pred 31 rokmi.

Za svoj fach vám poviem, lebo nechcem tu nikomu z iných odborov liezť do kapusty, že aby sa niekto stal naozaj kvalitným odborníkom prekladateľom, musí mať za sebou minimálne dvanásťročnú odbornú prax. Naozaj dobrý prekladateľ je asi po dvadsiatich rokoch praxe, ale musí sa neustále vzdelávať, lebo napríklad aj taká angličtina sa stále vyvíja….. nehovorím, že k lepšiemu, ale vyvíja sa. A tak to je prakticky v každom fachu. Ak máme u nás považovať každého s vysokou školou a piatimi rokmi praxe za odborníka, tak si uvedomme, že aj to každoročné testovanie deviatakov ukazuje stále horšie výsledky. A čo potom naše vysoké školy, hlavne všelijaké tie záhadné vidiecke univerzity s diplomom na počkanie, ktorý tam získaš ľahšie ako šoferák.

Ja netvrdím, že mám vždy vo všetkom pravdu…. nakoniec, sám zvyknem na záver nabádať, aby ste nedali na mňa a mali svoj vlastný rozum. Viac hláv viac vie. Ale ak je náš štát plný mladých odborníkov s päťročnou praxou, zhromaždených každý rok na všelijakých kaščákovských festivalových pohodách, tak sa nečudujme, že sa prepadáme vo všetkých relevantných ukazovateľoch kultúrnosti a vzdelanosti až na samé dno upadajúcej civilizácie. Pozrite sa na takého sebavedomého Michala Šimečku – mladý odborník ako vyšitý, dokonca s praxou vo funkcii podpredsedu Európskeho parlamentu. No kto by ho prosím vás ako odborníka neprijal? Hoci hneď aj za predsedu vlády, všetkými desiatimi. Čo tam po 60-ročnom skúsenom premiérovi s docentúrou, že? Stačí ti 5 rokov praxe a si odborník!

Amen tma…..

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie