štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMalá obec na Turci toho skrýva veľa

Malá obec na Turci toho skrýva veľa

Abramová je malá dedinka na Turci, no jej mapa je plná atrakcii – pred Obecným úradom ich je vyznačených až 35, z čoho najviac v dedinke so zaujímavým názvom – Polerieka. Pod Abramovú patrí aj obec Laclavá, kde je tiež kadečo zaujímavé. Okrem červeného kostola majú v Abramovej aj most, postavený bez jediného klinca, informuje portál MY Turiec.

Čo všetko nájdete v trojici obcí Abramová, Polerieka a Laclavá? Okrem iného aj most, ktorý bol inšpirovaný majstrom Leonardom Da Vincim a kostolík z 13-teho storočia.

Abramová, Polerieka a Laclavá

V obci Polerieka stojí rodný dom majora Polereckého, dom, do ktorého chodil spisovateľ Rudo Moric, povesťou opradená skala Polerecká Verona či drevená zvonička. V Laclavej zas nájdete napríklad 300-ročnú hrušku, predstavuje MY Tu

riec. V Abramovej okrem kostolíka stojí zaujímavý bývalý mlyn, alebo stará pálenica.

Päťstoročný most

Bývalý starosta Juraj Hruška postavil pred troma rokmi most, ktorý bol inšpirovaný päťstoročnou stavbou renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zaujímavosťou abramovského mosta je, že bol postavený bez jediného klinca.

„Pôvodná lávka cez potok sa rozpadla a ja som chcel postaviť namiesto nej niečo iné ako majú všetci,“ prezradil vyštudovaný strojný inžinier.

Konštrukciu tvorí niekoľko do seba naukladaných drevených klád a pôvodne bol Da Vincim navrhnutý pre armádu na rýchle prekonanie riek s tým, že postaviť a rozobrať ho zvládli dvaja vojaci.

Dá sa vrstviť

„Svojpomocne sme vytvorili len takú základnú konštrukciu z dvoch do seba zapadajúcich nosníkov, pretože potok je úzky. Pri širšom sa dá vrstviť donekonečna a vzniká oblúkovitý most. Na zosilnenie sme pre istotu použili i závitovú tyč, ktorá ho drží pokope. Miestny nadšenec nám urobil statiku a záťažový test. Náš most unesie 200 kilogramov,“ hovorí Hruška.

Fotogenický kostolík

„Červený kostol“ v Abramovej je zasvätený sv. Kozmovi a Damiánovi. Stojí v areáli cintorína na vyvýšenom mieste a jeho postavenie sa datuje do 13-teho storočia. Kostolík je výraznou dominantou medzi obcami Abramová a Laclavá a návštevníkom ponúka výnimočne malebné pohľady, zvlášť v spojení s vrcholmi Malej Fatry v pozadí.
Stredoveká stavba sa zachovala v prakticky pôvodnej podobe bez väčších stavebných zásahov v neskoršom období

Zdroj: Facebook / Miro Sabo Photography
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie