streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaKebab über alles

Kebab über alles

V Nemecku sa bojovalo o titul ME vo futbale. Teraz sa bojuje o kebab. Začne sa tretia svetová kebabová?

Nemecko podalo námietku proti snahe Turecka zaregistrovať v Európskej únii receptúru na döner kebab, uvádza prováldny server Daily Sabah. Pseudoeurópska Ankara podala do Bruselu žiadosť, aby pokrm, ktorý je veľmi obľúbený práve v Nemecku, dostal ochrannú známku zaručenej tradičnej špeciality, čo by prípravu kebabu v Európskej únii zviazalo novými pravidlami, uvádza portál idnes.cz.

Proti žiadosti, ktorú pred niekoľkými mesiacmi podala medzinárodná federácia výrobcov kebabou Udofed so sídlom v Istanbule, podalo minulý týždeň oficiálnu námietku Nemecko. Berlín dal už skôr najavo nevôľu voči snahám Turecka zaregistrovať „jedinú správnu receptúru“ na prípravu kebabov v EÚ.

Pánabeka… to sú mi problémy horšie ako islamský terorizmus

„Každý by mal mať možnosť rozhodnúť, ako kebab pripraviť a zjesť. Nepotrebuje direktívy z Ankary,“ uviedol „nemecký“ minister poľnohospodárstva Cem Özdemir, ktorého predkovia pochádzajú tiež z Turecka. Podľa jeho ministerstva nie je turecký návrh v niektorých bodoch jasný a mohol by mať na gastronomické odvetvie v Nemecku značné dopady. Námietku Turemecka, pardón, Nemecka teraz vyhodnotí Európska komisia (EK), uviedol podľa agentúry AFP hovorca komisie Olaf Gill. Pokiaľ námietku uzná ako opodstatnenú, začne šesťmesačný (úplne zbytočný) dialóg, behom ktorého budú obe strany hľadať dohodu. Pokiaľ sa im to nepodarí, rozhodne o veci EK.

Čo ak budú Osmani frflať?

V prípade, že by EÚ prijala tureckú žiadosť, tak by príprava či servírovanie kebabov muselaa dodržiavať „registrované postupy“. Tomu sa bránia nemeckí prevádzkari reštaurácií a stánkov s touto pochutinou, ktorí poukazujú na to, že v Nemecku sa presadili niektoré odlišnosti v zrovnaní s pôvodnou prípravou v Turecku. Napríklad pre výrobu kebabov sa v Turecku používa len hovädzie alebo baranie či kuracie mäso, v žiadnom prípade teľacie, ktoré milujú v Nemecku. Nemecko je, mimochodom, zďaleka najväčším konzumentom tohto tureckého gastronomického zážitku v EÚ.

Tradičná špecialita má svoju „známku“ fakt dlho…

Táto známka má chrániť pokrmy, ktoré sa vyrábajú podľa jednej receptúry aspoň tridsať rokov. Za zneužitie chráneného názvu hrozia pokuty. V Čechách majú túto značku napríklad pražská šunka, spišské párky (pozoruhodné) či tradičný lovecký salám (tiež zaujímavé). Možno Česi znárodnia aj bryndzové halušky alebo pirohy. Nečudovali by sme sa, nároky Čechov na veci nečeské sú tiež tradičnou etickou pochúťkou tohto pivného národa. Rovnako si prisvojili neapolskú pizzu alebo „typicky českú“ šunku jamón serrano. Co se to tu, sakra, děje? Hlúposti, hlúposti, hlúposti. Asi si budem musieť kúpiť nejaký ten kebab. Myslím však, že tu žijúcim Albáncom nejaké tieto malichernosti budú maximálne ukradnuté. Receptúra, nereceptúra. Hlavné je zarobiť.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie