štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaAu, "seklo ma" v krížoch! Čo s tým?

Au, „seklo ma“ v krížoch! Čo s tým?

Tento problém sa raz za čas nevyhne nikomu z nás a boli by sme prekvapení, že ani mladým ľuďom. Po dlhej ceste sa natiahnete a… obrovská bolesť v krížoch. Rovnaký „efekt“ môže mať akýkoľvek zlý pohyb. A mnohí s problémom bojujú chronicky. Niekedy treba navštíviť lekára, inokedy si vieme pomôcť aj sami.

Najlepšia rada, akú pre vás máme, je návšteva lekára, ak je to skutočne nevyhnutné. Poradiť si však viete aj doma – možno vám viac pomáha chlad, možno teplo. A veľakrát pomôže aj spanie v správnej polohe.

Lekárovi sa Nevyhýbajte!!!

Najdôležitejšie pri bolesti krížov je zistiť, či ide o krátkodobú akútnu bolesť, alebo je problém závažnejší.

Chronické problémy, intenzívna a neustupujúca bolesť, prípadne taká, ktorá vyžaruje do končatín, patrí do rúk lekára. Tu svojpomocné cviky, ani „natrieť konskou masťou“ nestačia. Pôvod bolesti totiž môže byť ďaleko vážnejší a ten vie odhaliť skutočne len lekár.

Teplo, či zima?

Aj to, či aplikovať chladivé, alebo hrejivé prípravky vám najlepšie poradí lekár. On vie identifikovať, či ide o zápal a ten sa teplom rozširuje. To určite nechcete.
Ak vám lekár poradí horúci zábal, dajte na chvíľku do rúry nahriať osušku a tú priložte na boľavé miesto.
Ak vám lepšie robí chladný obklad, do vrecka vložte kocky ľadu a priložte na boľavé kríže.
V oboch prípadoch, či už potrebujete schladiť, alebo zohriať, vám urobí dobrú službu starý-dobrý termofor.

Zdroj: Facebook

Spite v správnej polohe

V prípade bolesti krížov sa odporúča spať na boku. Skrčte kolená a pritiahnite ich bližšie k telu a aby bola vaša chrbtica v neutrálnej polohe,  vsuňte medzi ne vankúš. Zmiernite tým tlak a teda aj  bolesti. Možno je však bolesť taká intenzívna, že spať na boku sa vám nedá. V tom prípade skúste spať na chrbte s vankúšom pod kolenami. To pomôže chrbtici narovnať sa a udržať ju v tejto polohe.

Cviky na úľavu od bolesti krížov

Ak sa rozhodnete pre cvičenie, v žiadnom prípade nechoďte cez hranicu bolesti. Cvičenie aplikujte až na druhý-tretí deň, keď sa svaly trošku uvoľnia a dovolia vám lepší pohyb.

Priťahovanie nôh v ľahu

Ľahnite si na chrbát s nohami pokrčenými v kolenách a chodidlami na zemi. Pritiahnite si pravú nohu k hrudi, pričom ju v tejto pozícii držte rukami s prepletenými prstami. V tejto polohe vydržte 30 sekúnd. Vymeňte nohu a urobte to isté. S každou nohou zopakujte cvik 3-krát.

Vytáčanie pokrčených nôh v ľahu

Ľahnite si na chrbát s nohami pokrčenými v kolenách a chodidlami na zemi. Ruky rozpažte do strán, ramená držte na zemi. Vytočte obe kolená na jednu stranu, až kým sa tým spodným nebudete dotýkať zeme. Vydržte v tejto polohe 10 sekúnd, potom urobte to isté na druhej strane. Zopakujte pre obe strany 3-krát.

Zdvíhanie panvy v ľahu

Ľahnite si na chrbát s nohami pokrčenými v kolenách a chodidlami na zemi. Ruky majte položené vedľa tela, rovnobežne s ním. Teraz zdvihnite panvu zo zeme, pričom sa budete udržiavať na pätách. Stiahnite zadok a ramená, boky a kolená majte v jednej línii. Chrbát pri tomto cviklu nekrčte. V tomto mostíku vydržte 5 sekúnd a potom sa pomaly vráťte na zem. Cvik zopakujte 10-krát.

Vytáčanie sa na stoličke

Sadnite si na stoličku bez operadiel na ruky. Seďte vzpriamene, nohy majte pevne položené na zemi. Ruky si s prepletenými prstami založte za hlavu. Vytočte sa torzom do jednej strany najviac, ako to pôjde, avšak chrbát držte vystretý. Vytrvajte v tejto pozícii 10 sekúnd a potom zopakujte na druhej strane. Zopakujte pre každú stranu 4-krát.

Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie