štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraHudobník Kaidžas: Zakázaná ruská kultúra

Hudobník Kaidžas: Zakázaná ruská kultúra

Rusofóbia úspešne pokračuje. Už dávnejšie sa viedli polemiky nad Ruským vajcom, či Ruskou zmrzlinou a nad tým, ako ich premenovať, aby niektorým členom našej spoločnosti neklal oči ich názov. Aj ruskí športovci sú dlhodobo eliminovaní z významných súťaží (veď čím menej Rusov, tým viac medajlí ostane iným). Hovoriť o tom by však vedela aj ruská kultúra. Dive Anne Netrebko už dlhodobo rušia koncerty a inak to nie je ani s ďalšími ruskými umelcami, o ktorých v Západoslovenskej TV hovoril hudobník, vystupujúci pod pseudonymom Kaidžas.

Hlas ŠVO

Možno poznáte speváka, ktorý si hovorí Šaman. Je to Rus, ktorý spieva rock, pop a folk. Hudbe sa venuje od štyroch rokov a prvýkrát dal o sebe vedieť v talentovej sútaži, v ktorej získal špeciálnu cenu Ally Pugačevy. Viac dal o sebe vedieť až skladbou Povstaneme. Tú venoval veteránom z II. svetovej vojny. Po zahájení Špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa aj vďaka tejto piesni stal Šaman druhým najpopulárnejším spevákom v Rusku.

Nahral pieseň a dostal STOPku

Spevákovi bol následne zrušený kanál na YouTube – hneď po tom, ako EÚ na neho uvalila sankcie. Západný svet, ktorého súčasťou sme aj my, s tým nemá problém.

„Ja by som osobne čakal, že po zverejnení takejto správy, že nejaký umelec sa ocitol na sankčnom zozname, že prví sa ozvú slniečkari, ktorí by tvrdili, že je to potláčanie slobody prejavu,“ hovorí Kaidžas.

V Amerike bežná prax

Šaman je na sankčnom zozname, pretože jeho tvorba vraj podporuje ruskú agresiu na Ukrajine. Kaidžas sa preto pýta, o čom je bežná prax amerických umelcov, ktorí štandardne chodia podporiť svojich vojakov priamo do miest vojenských „misií“, kde pôsobia. Žiadny umelec nebol kvôli svojej podpore „vojenských misií“ sankcionovaný.

Celý rozhovor s Kaidžasom si pozrite tu:

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie