štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaAmerické stíhačky sú už pod ukrajinským nebom

Americké stíhačky sú už pod ukrajinským nebom

Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16, ktoré Kyjevu prisľúbili spojenci zo Severoatlantickej aliancie. Informovali o tom dnes agentúry Bloomberg a AP s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou. Počet dodaných lietadiel nie je jasný, uviedla agentúra Bloomberg, pričom je pravdepodobnejšie, že ich bude menej. Ukrajina zatiaľ prijatie týchto lietadiel nepotvrdila, uvádzajú ceskenoviny.cz.

Ukrajinskí predstavitelia už dlho žiadajú západných spojencov o lietadlá F-16 americkej výroby, ktoré sú podľa nich potrebné na obranu krajiny pred častými ruskými náletmi. Západ sa zdráhal poskytnúť Ukrajine tieto stíhačky, pričom tak urobil po predchádzajúcich obavách, že vyzbrojenie Ukrajiny modernými západnými zbraňami by ešte viac vystupňovalo vojnu s Ruskom, poznamenala agentúra AP.

Osemdesiat stíhačiek F-16 prisľúbili Ukrajine Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko, väčšina z nich však pravdepodobne nebude k dispozícii skôr ako o niekoľko rokov. Rovnako ako v súčasnosti nie je jasné, koľko F-16 už na Ukrajinu dorazilo, agentúry neuvádzajú, ktoré krajiny ich teraz Kyjevu dodali.

Americká stíhačka F-16 / Zdroj: Pixabay

Pár žihadiel Ukrajinu nespasí

Nie je jasné, koľko stíhačiek Kyjev tento rok dostane, ale nebude to viac ako jedna letka s približne 20 lietadlami, uviedol pred niekoľkými dňami denník The Washington Post (WP). Stíhačky majú pravdepodobne posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny. Podľa novín ukrajinskí a západní predstavitelia upozornili, že lietadlá pravdepodobne nebudú mať okamžitý vplyv na situáciu na bojisku. Prinajmenšom spočiatku podľa nich pravdepodobne nebudú lietať v blízkosti frontu.

Ukrajinskí „tiežpiloti“ sú ešte tiež len v leteckých plienkach

Nie je tiež jasné, či ukrajinskí piloti, ktorí v posledných mesiacoch absolvovali výcvik u svojich západných spojencov, budú môcť bojové lietadlá používať okamžite, alebo tento proces potrvá dlhšie, citovala dnes agentúra Bloomberg svoje zdroje. Hoci je počet lietadiel zatiaľ malý, dodávka strojov by podľa agentúry mala Kyjevu pomôcť časom vybudovať kapacity, ktoré by mohli zasadiť úder ruskej vzdušnej prevahe.

Ukrajina žadonia, prosia. Striptérovi však stále nestačí

Lietadlá F-16 americkej výroby sú jednou z najžiadanejších položiek Ukrajiny voči jej západným spojencom, ktorí jej od februára 2022 finančne a vojensky pomáhajú brániť sa proti rozsiahlej ruskej invázii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr vyhlásil, že Ukrajina potrebuje viac ako 100 lietadiel F-16 na boj proti obrovským ruským vzdušným silám. Kyjev odhaduje, že ruské vzdušné sily majú až dvesto stíhačiek.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie