štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaHistorik roloval nástenkou a objavil niečo, čomu sám neveril

Historik roloval nástenkou a objavil niečo, čomu sám neveril

Historik umenia si pri prechádzaní siete X všimol na pozadí jednej zo zverejnených fotografií dávno stratený slávny portrét kráľa Henricha VIII. Objav zaujal portál euronews.com.

Obraz bol pôvodne súčasťou súboru 22 portrétov, ktoré si v 90. rokoch 16. storočia objednal britský výrobca tapisérií Ralph Sheldon. Spočiatku visel vo Weston House, Sheldonovom dome vo Warwickshire, ale dnes sa zo zbierky zachovalo len niekoľko obrazov.

Historik umenia Adam Busiakiewicz, konzultant aukčnej siene Sotheby’s, si nečakane všimol obraz na pozadí fotografie, ktorú 4. júla zverejnila Warwickshire Lieutenancy dňa. Fotografia zobrazuje recepciu v Shire Hall vo Warwicku, len 14 míľ od miesta, kde obraz pôvodne visel vo Weston House.

V príspevku Busiakiewicz opisuje jedinečnú vlastnosť obrazov v Sheldonovej sade ako „zaoblené vrcholy“, ktoré ho spočiatku zaujali. Po prehliadke fotografie Busiakiewicz, ktorý sa narodil vo Warwicku a teraz sídli v Londýne, informoval miestny úrad o svojom podozrení. Rada grófstva Warwickshire ho preto pozvala, aby si prezrel umelecké dielo, ktoré zobrazuje kráľa – známeho svojimi šiestimi manželkami a legendárnym apetítom – v klobúku a prepracovaných zlatých reťaziach, ako drží meč.

Rada grófstva Warwickshire uviedla, že po objave bolo umelecké dielo premiestnené do centra zbierok múzeí na ďalší výskum. Niektoré obrazy z 22-dielneho súboru sú v súčasnosti vystavené v National Portrait Gallery v Londýne, Eton College a Knebworth House, kde sú zvyšné, nie je známe.

V súčasnosti prebieha výskum s cieľom zistiť, ako portrét Henricha VIII skončil v Shire Hall.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie