štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaTaká obyčajná zástera...

Taká obyčajná zástera…

Babičkina zástera … Keď sme boli malí, voňala nám za levanduľou a láskou. Keď sme boli pubertiačky, vôbec sa nám nepáčili. Teraz sme dospelé ženy a babičku aj s jej zásterou by sme neskutočne rady objali, vypýtali si recept na to, opýtali sa na tamto. A už akosi vieme pochopiť aj to, že naše babičky mali tých „otrasných“ záster niekoľko. Aká bola ich úloha?

Ochrana šiat

Dnes máme skrine priam natrieskané oblečením. Lenže pred niekoľkými desaťročiami si ľudia museli svoje šaty chrániť, lebo nové skutočne neboli to prvoradé, na čo by mohli vynakladať peniaze. Aby sa ušetrilo, veľakrát ich naše staré mamy šili zo zvyškov látok, no aj ony mali zmysel pre estetiku – neraz mali ich zástery volánik, jedno-dve vrecká a výnimkou neboli ani výšivky.

Prvá pomoc pri sporáku

Ak bolo treba rýchlo odstaviť horúcu panvicu, prípadne hrniec z platne, poslúžila zástera. Možno budete znechutení, ale niekedy sa využila aj na čistenie uší. Po tejto informácii vám to, že slúžila na „transport“ vajec z kurína do komory celkom normálna. Okrem vajec sa v nej nosili aj triesky, či drevené polená, o zelenine zo záhrady ani nehovoriac. Neraz sa do nej skryli aj jablká popadané zo stromu.

Koľko lásky sa zmestilo do takej zástery … / Zdroj: Facebook

„Záchrana“ vnúčeniec

No áno, ako decká sme aj my boli veľmi hanblivé a ešte viac zvedavé. Kde sa dalo v situácii, keď prišla na návštevu babkina sesternica, či dedkov brat? Presne tak, za babkinou zásterou – tam bolo bezpečne, aj zvedavé detské očká si prišli na svoje.

Zástery slúžili aj na to, na čo dnes používame všelijaké vlhčené utierky – utretie spoteného čela pri varení. A veru, kedysi sa pri tom sporáku pri litroch džemov, či iných zaváranín tie babičky nastáli hodiny.

Pomoooc, toľko baktérií?!?

Pravda je. Dnešným ženám pri týchto riadkoch možno vstávajú vlasy dupkom. A to ešte nevedia, že kým dedko v predizbe vítal návštevu, babka so starou zásterou pretrela pol obývačky od neexistujúceho prachu.

Baktérie-nebaktérie, tá vôňa lásky je snáď len v babkinej zástere…

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie