štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaZelenskyj si môže oči vyplakať. Uznáva, že je Ukrajina na tom...

Zelenskyj si môže oči vyplakať. Uznáva, že je Ukrajina na tom zle

Rusi si Ukrajinu vychutnávajú. Obe strany hľadajú čerstvé sily do svojich armád. Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol zdvojnásobiť odmeny pre dobrovoľníkov, ktorí odídu na ukrajinský front. Niektorí vojaci si zarobia až 5,2 milióna rubľov. Vďaka tomu má Rusko dostatok síl, s ktorými sa môže priblížiť ku kľúčovému ukrajinskému mestu na východe krajiny – Pokrovsku. Dokonca aj prezident Volodymyr Zelenskyj priznáva, že jeho krajina je v zlom stave, informujú parlamentilisty.cz.

Vojna na Ukrajine trvá už 890 dní a podľa agentúry Reuters sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodol zvýšiť platy dobrovoľníkov bojujúcich proti slobodnej Ukrajine. Putin sa rozhodol zdvojnásobiť odmeny pre dobrovoľníkov.

„Všetci Rusi, ktorí podpíšu zmluvu s armádou, teraz dostanú zálohu 400 000 rubľov (4 651 dolárov). Dekrét tiež odporúča, aby regionálne orgány dorovnali túto platbu zo svojich rozpočtov minimálne rovnakou sumou,“ napísala agentúra Reuters.

Základný plat vojaka je stanovený na 204 000 rubľov; nový dekrét zvyšuje minimálny ročný plat v prvom roku služby na 3,25 milióna rubľov (37 791 USD). Mesačný plat dôstojníkov je vyšší a závisí od ich hodnosti. Všetci regrúti dostávajú aj ďalšie peniaze za účasť na ofenzívach alebo za ničenie nepriateľských tankov a inej techniky.

Moskva vrie odhodlaním

„Začiatkom tohto mesiaca stanovil moskovský primátor zálohu pre obyvateľov mesta, ktorí sa prihlásia do bojov na Ukrajine, na 1,9 milióna rubľov (21 777 USD) z mestského rozpočtu, čím ich ročný plat v prvom roku služby dosiahne 5,2 milióna rubľov. … Najnovšie zvýšenie znamená, že minimálny ročný plat ruských zmluvných vojakov bojujúcich na Ukrajine bude viac ako trikrát vyšší ako priemerná mzda v Rusku,“ upozornila agentúra Reuters. Prečo Zelenskyj nepodporí svoju armádu vlastnými miliónmi dolárov a syslí? Skrátka, ukrajinský nenažraný škrob…

Okrem toho si dobrovoľníci, ktorí odchádzajú na Ukrajinu, môžu v Rusku zobrať množstvo pôžičiek, pretože z nového príjmu si môžu dovoliť zaplatiť takmer čokoľvek. Len v roku 2023 sa do boja prihlásilo približne 490 000 mužov. Tento rok je to zatiaľ približne 190 tisíc.

Ruská armáda je čoraz silnejšia

Podľa americkej spravodajskej stanice CNN má Rusko dostatok síl na to, aby sa priblížilo k Pokrovsku, kľúčovému ukrajinskému mestu na východe krajiny.

„Ruské sily postupujú k strategicky dôležitému mestu Pokrovsk na východe Ukrajiny a ohrozujú dôležitú ukrajinskú zásobovaciu líniu.

Žeby Zelenskému konečne svitlo?

Dokonca aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nedeľnom večernom príhovore k národu priznal zložitú situáciu a uviedol, že ukrajinskí vojaci v oblasti čelia „mimoriadne náročnej“ realite.

Vyhlásenie Volodymyra Zelenského / Zdroj: Youtube

„Bojovníci, ďakujem vám za vašu odolnosť a schopnosť zlikvidovať okupanta spôsobom, ktorý je nevyhnutný pre zachovanie Ukrajiny. Ďakujem každému vojakovi, seržantovi a dôstojníkovi 25. a 95. brigády, ako aj všetkým ostatným našim bojovým jednotkám – každému bojovníkovi, ktorí na rôznych úsekoch frontu plnia svoje bojové úlohy, bránia pozície a pomáhajú svojim bratom v zbrani v blízkych postaveniach. Na doneckých smeroch je to mimoriadne náročné a práve na pokrovskom smere došlo v týchto týždňoch k najväčšiemu počtu ruských útokov – práve tam sú útoky nepriateľa najintenzívnejšie. Každý, kto zastaví tieto ruské údery a zničí tento ruský útočný potenciál, plní jednu z najdôležitejších úloh v tejto vojne,“ povedal Zelenskyj.

Pokrovsk je vyprázdnenou krajinou

Pred vojnou žilo v Pokrovsku približne 60 000 ľudí, väčšina z nich mesto opustila so začiatkom rozsiahlej vojny vo februári 2022, ale CNN uvádza, že mesto je teraz kľúčovým bodom pre zásobovanie ukrajinských frontových jednotiek a pre evakuáciu zranených do bezpečnejších oblastí.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily cez víkend dobyli ukrajinskú dedinu Lozuvatske, ktorá leží asi 15 kilometrov od cesty medzi Kosťantynivkou a Pokrovskom.

Ukrajine zostáva už len nádej. Čiže nič…

Podľa CNN Ukrajinci dúfajú, že s pomocou západných zbraní, ktoré konečne prúdia na Ukrajinu, a s pomocou nových regrútov, ktorí sú teraz vo výcvikových táboroch, sa im na jeseň podarí zastaviť Rusov a tiež ich vytlačiť z kľúčových pozícií v kľúčových oblastiach.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie