streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domovaDehydratácia - letný strašiak

Dehydratácia – letný strašiak

Leto prináša rôzne situácie vedúce k dehydratácií organzimu. Či už ide o pohybové aktivity, alebo dovolenka v horúčave, či ráno po pre vás nezvyklom množstve pohárikov. Ak sme dehydrovaní, ako situáciu napravíme?  Poďme to spolu zistiť, aj vďaka magazínu Vogue.

Čo spôsobuje dehydratáciu?

„Keď stratíme viac telesných tekutín, než dokážeme kompenzovať pitím alebo jedením hydratačných potravín, staneme sa dehydrovanými. Tekutiny strácame s močom, potom, ale aj dýchaním, či potením. Dehydratáciu môžu zhoršiť aj niektoré lieky,“ vysvetľuje lekárka a odborníčka na výživu v oblasti verejného zdravia Dr Federica Amati.

Hlavné príznaky

  • Smäd: Nebude žiadnym prekvapením, že pocit smädu je kľúčovým znakom dehydratácie. Zatiaľ čo pre niektorých je to zrejmý pocit, iní – najmä starší ľudia – si to možno až tak nevšímajú.
  • Zmena farby vášho moču: „Ak vyzerá tmavo žltý, oranžový alebo dokonca svetlohnedý, môže to byť znak toho, že ste dehydrovaný,“ hovorí Dr Amati. Mal by mať svetložltú farbu. Ďalším znakom je menej časté chodenie na toaletu.
  • Bolesti hlavy.
  • Matná pokožka.
  • Suchá pokožka a pery: „Stlačte kožu na chrbte ruky medzi dvoma prstami a vytiahnite ju nahor. Ak sa zdá, že sa pomaly vracia do pôvodného stavu, je to znak dehydratácie,“ vysvetľuje doktorka Lela Ahlemann , odborníčka na dermatológiu a nutričnú medicínu.
  • ôžete pociťovať aj zvýšené svrbenie.
  • Tmavé kruhy pod očami: „Ak dostatočne nepijete, krv sa stáva hustejšou, čo má tendenciu robiť cievy viditeľnejšími, takže vpadnuté oči a tmavé kruhy sú bežné,“ dodáva Dr. Ahlemann.
  • Môžete mať problémy so sústredením, točí sa vám hlava, pociťujete únavu a vo všeobecnosti ste dosť malátny.

Ako efektívne hydratovať

1. Reagujte na svoj smäd

„Pre tých z nás, ktorí nemajú zdravotné problémy alebo neužívajú lieky, ktoré môžu ovplyvniť úroveň našej hydratácie, bude stačiť jednoducho reagovať na náš smäd,“ hovorí Dr Amati. Pite veľa vody, pridajte ovocie a zeleninu, ako je uhorka, citrón, mäta, limetka alebo maliny, aby ste ju zdravo ochutili. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia neexistuje žiadne pevné pravidlo o tom, koľko by sme mali všetci piť. „Je to individuálne a závisí od toho, kto ste, čo robíte a aké horúce alebo suché je vaše prostredie,“ dodáva.

2. Jedzte vodu

Ku každému jedlu zaraďte veľa čerstvého ovocia a zeleniny – mnohé potraviny obsahujú veľa vody. „Vodové melóny, uhorky a pomaranče sú skvelými príkladmi potravín, ktoré vám pomôžu udržať si hydratáciu,“ vysvetľuje Dr Maruthappu.

3. Doplňte po cvičení

V obzvlášť horúcich dňoch alebo po namáhavom tréningu zvážte začlenenie niektorých elektrolytov do vašej rutiny. „Kokosová voda je prirodzene bohatá na elektrolyty, takže je skvelá na doplnenie stratených tekutín,“ hovorí Dr Maruthappu. Treba však kontrolovať vinetu, lebo mnohé obsahujú pridané cukry.

4. Vyhýbajte sa alkoholu

„To môže byť zrejmé, ale pre prípad, že nie: alkoholické nápoje nie sú hydratačné,“ hovorí Dr Amati. Rovnako ako kofeín, alkohol je diuretikum, čo znamená, že urýchľuje rýchlosť prechodu tekutín cez telo. Ak pijete alkohol, uistite sa, že hydratujete za pochodu.

5, Sýtené vody smäd neuhasia

Rôzne sýtené vody majú síce skvelý marketing, ale smäd vám veľmi neuhasia. Na ten je skutočne najlepšia voda z vodovodu, prípadne filtrovaná voda z reverznej osmózy. Ak vám voda nechutí, vždy ju môžete dochutiť citrónom, či inou ovocnou šťavou.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie