streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityModlime sa. Pomáha to aj nám

Modlime sa. Pomáha to aj nám

Pre mnohých z nás má modlitba veľmi osobný význam. Kým pre niekoho je to odriekanie posvätných slov, iní hľadajú pocit rozhovoru s Bohom. Mnohé štúdie dnes podľa portálu EpochTimes poukazujú na to, že modlitba má blahodárne účinky.

Slovo „modlitbaˮ pochádza z latinského slova precarius, čo znamená „žiadať prosbou, získať prosbou.ˮ Modlitba je zakorenená v presvedčení, že existuje moc väčšia ako sme my sami, ktorá môže ovplyvniť náš život. Je to čin, ktorým dvíhame svoje srdcia a mysle k Bohu.

Modlitba podľa vedy

Kardiológ z Harvardu Herb Benson v roku 1996 vykonal štúdiu u pacientov so srdcovým bypassom. Mala za úlohu zistiť, či modlitba za niekoho druhého môže mať pozitívne výsledky v uzdravení.

„Táto štúdia priniesla poznatok, že intercesná modlitba nemala vplyv na priebeh počas srdcových operácií. Naopak, pacientom, ktorí vedeli, že sú za nich vykonávané modlitby, to prinieslo zvýšený stres z nereálnych očakávaní. Štúdia však poukázala na to, že sú to práve modliaci sa, ktorí majú z modlitby najväčší úžitok,“ uvádza EpochTimes. Znamená to teda, že spojenie medzi modlitbou a liečbou existuje. „Modlitba ovplyvňuje telesné funkcie a bojuje proti stresu,ˮ konštatoval kardiológ.

Prečo sa modliť za „nepriateľov“

Psychológ Nathaniel M. Lambert z Floridskej štátnej univerzity so svojim tímom vykonali dva experimenty s cieľom zistiť, či modlitba môže zvýšiť odpustenie. K zisteniu, že modlitba za niekoho zvyšuje šancu, že budeme prístupnejší k odpusteniu ich priviedol štvortýždňový experiment, pri ktorom sa skupina mužov a žien modlila za dobro blízkeho, no boli prístupnejší aj k odpusteniu ľuďom všeobecne.

Lambert spája odpúšťanie s lepším celkovým zdravotným stavom a spokojnosťou so životom. Pravidelná modlitba môže mať dlhodobé psychologické výhody, ako je zlepšená duševná odolnosť voči stresu a lepší mechanizmus na zvládanie životných výziev.

Zdroj: Pidybay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie