štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaUSA A VEĽKÁ BRITÁNIA VYZÝVAJÚ OBČANOV K NÁVRATU Z LIBANONU

USA A VEĽKÁ BRITÁNIA VYZÝVAJÚ OBČANOV K NÁVRATU Z LIBANONU

Obe krajiny sa obávajú, že situácia v Libanone sa zhorší a povedie k vojne medzi Izraelom a Hizballáhom, ako uvádza portál seznamzpravy.cz. Londýn plánuje vyslať do regiónu vojenský personál na pomoc britským občanom.

Napätie medzi Izraelom a Libanonom rastie. Spojené štáty a Veľká Británia v dôsledku toho v sobotu varovali svojich občanov, aby okamžite opustili krajinu pre rastúce obavy z vypuknutia otvorenej vojny, ktorú vystupňovala stredajšia vražda vodcu Hamasu Ismaila Haníju. Informuje o tom spravodajský kanál France 24.

Napriek tomu, že lety už boli odložené a zrušené, „možnosti komerčnej dopravy na opustenie Libanonu sú stále k dispozícii“, uviedlo vo vyhlásení veľvyslanectvo USA v Bejrúte. „Vyzývame tých, ktorí chcú opustiť Libanon, aby si rezervovali akúkoľvek dostupnú letenku, aj keď tento let neodletí okamžite alebo nepôjde požadovanou trasou,“ citovala z dokumentu francúzska televízia.

Apel zo strany britského ministra zahraničia

Britský minister zahraničných vecí David Lammy tiež apeloval na Britov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Libanone. „Napätie je vysoké a situácia by sa mohla rýchlo zhoršiť… Môj odkaz Britom je jasný: okamžite opustite krajinu,“ napísal vo vyhlásení.

Londýn tiež oznámil, že do regiónu bude čoskoro vyslaný „vojenský personál“, ktorý bude poskytovať „operačnú podporu britským veľvyslanectvám na pomoc britským občanom“. V prípade potreby sú podľa ČTK v pohotovosti aj vrtuľníky britského kráľovského letectva (RAF).

Čo predchádzalo napätiu?

Izrael v utorok zasiahol južný Bejrút. Pri útoku bol zabitý jeho prominentný veliteľ z Hizballáhu Fuád Šukr. Zo strany Izraela išlo o odvetu libanonskému hnutiu za útok na Golanských výšinách, pri ktorom na futbalovom ihrisku zahynulo 12 detí a tínedžerov. Iránom podporovaná šiitská skupina však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmietla a prisľúbila odvetu za izraelskú operáciu.

Irán tiež prisľúbil tvrdú odvetu voči Izraelu tento týždeň, keď bol Ismail Haníja zabitý pri výbuchu v rezidencii priamo v Teheráne len niekoľko hodín po Šukrovom zabití, pripomenula ČTK. Haníja bol šéfom politického krídla palestínskeho teroristického hnutia Hamas, s ktorým Izrael vedie vojnu v pásme Gazy. K útoku sa neprihlásil Izrael, ale všeobecne sa mu pripisuje. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vtedy povedal, že jeho krajina je v stave vysokej pohotovosti a pripravená na akýkoľvek scenár – obranný alebo útočný.

Izrael sa neštíti ničoho…

Izrael v sobotu zaútočil aj na školu v Gaze, pričom zabil najmenej 15 Palestínčanov. Podľa teroristického hnutia Hamas budovu obsadili vysídlení Palestínčania, ktorí už utiekli pred bojmi a izraelským bombardovaním. Denník Times of Israel uvádza, že izraelská armáda naopak uviedla, že bývalú školskú budovu používali militanti Hamasu na skladovanie zbraní a plánovanie útokov proti izraelskej armáde v Gaze.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie