streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityZabojujme proti hmyzu v dome. Bez chémie, samozrejme

Zabojujme proti hmyzu v dome. Bez chémie, samozrejme

Na lete je (okrem pridlho trvajúcich horúčav) nepríjemná ešte jedna vec – otravný lietajúci hmyz. Nie každý však mieni mať na oknách sieťky alebo mucholapky. Aj tu sa však dá zabojovať proti muchám a komárom.

Veď si namontujte sieťku a máte

Poviete si, čo tu rieši – má si doma namontovať na všetky okná sieťky a bude mať po starostiach. Lenže sú napríklad domy, ktoré majú okná z kuchyne na terasu a vtedy je pohodlnejšie podať niekomu kávu cez okno, či prevziať cezeň od poštárky doporučený list. A máme v redakcii aj známu, ktorá sa na terase opaľovala pri knihe, nuž a tam sa dobre zabudne na polievku… keď sa tá pripomenie kypením, tak okno-neokno, uteká najkratšou cestou. Riešením sú síce aj mucholapky, ale ruku na srdce – páči sa vám okno s pásikmi plnými muších pozostatkov? Takže – poďme riešiť to, s čím majú ľudia skutočne problém.

Nech sa muchy dnu ani len nepozrú

Na ich odstrašenie potrebujete štyri veci. Priehľadnú, pevnejšiu plastovú tašku, alobal, gumičku a vodu. Nasledujúcim postupom by sme mali dosiahnuť vizuálny odpudzovač hmyzu, ktorému nerobia dobre odrazy svetla, ktoré zostrojený odpudzovač hádže.

  • Alobal natrháme na zhruba rovnaké kusy a vyformujeme z neho niekoľko guľôčok.
  • Tie dáme do pevnejšieho priehľadného vrecka a to do troch štvrtín zalejeme obyčajnou vodou.
  • Dobre zaviažeme, zaistíme niekoľkými gumičkami a zavesíme v miestnosti, kde nechceme hmyz.

Komáre? Pozvite ich na kávu!

Potrebujeme 2 lyžičky mletej kávy, zhruba 100 ml oleja, 200 ml vody a sklenenú fľašu alebo zaváraninový pohár, knôt a plechový vrchák z fľaše (trebárs aj bežnej z pivovej)

Také pozvanie na kávu komáre zaručene „odmietnu“ – kofeín je pre ne ťažký neurotoxín, ktorý po čase spôsobuje ich smrť. Navyše káva vraj má insekticidné účinky. Kyselina, ktorú káva obsahuje, naruší komárom tráviaci systém, takže nie sú schopné prijímať potravu. Takže – potrebovať budete hrnček kávy, kávovú usadeninu a obyčajný kuchynský olej.

  • V zaváraninovom pohári dobre vymiešame vodu s mletou kávou a dolejeme olejom.
  • Zamiešame a pridáme ešte lyžičku kávovej usadeniny.
  • Pohár dolejeme olejom.
  • Do plechového vrchnáka urobíme dierku, ktorou prevlečieme knôt tak, aby trčal na obe strany.
  • Uložíme ho do pohára tak, že v ňom budeme môcť zapáliť knôt.
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie