štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityJ. K. Rowlingová zhrnula nové hnutie za práva mužov

J. K. Rowlingová zhrnula nové hnutie za práva mužov

Literárna mama Harryho Pottera Joanne Kathleen Rowlingová si zase trošku viac pohnevala zástancov progresivizmu a hrania sa na Boha. Vyjadrila sa totiž k fotke zo zápasu, kde nastúpila talianská pästiarka Angela Cariniová proti súperovi Imane Khelif.

„Mohol by nejaký obrázok lepšie zhrnúť naše nové hnutie za práva mužov? Úsmev muža, ktorý vie, že je chránený mizogýnnym športovým zariadením, ktoré si užíva trápenie ženy, ktorú práve udrel do hlavy a ktorej životné ambície práve rozbil,“ napísala Rowlingová na sieti X.

Zachráňte ženský šport!

Mnohí komentujúci, prevažne komentujúce, s Rowlingovou súhlasia.

„Som len rád, že vedela, že sa odtiaľ dostane skôr, než sa naozaj zraní.

„Celý život trénovala len preto, aby jej sny roztrhala gender ideológia. Je to dosť smutné.“

„Toto je hanebné! Hanba MOV! Žiadni muži v ženských športoch!“

„Dnes Angele Cariniovej rozbil svoje olympijské sny Imane Khelif, boxer. Je podozrenie, že JEJ ZLOMIL NOS. Nenechajte to potichu prejsť. Mužom nesmieme dovoliť biť ženy v športe. Zachráňte ženský šport!“

„Bohužiaľ, vidíme výsledok sebazničujúceho súcitu a prílišného posúvania hraníc. Pred presunom plota sa musíme opýtať, prečo tam vôbec je.“

Angela Carini
Zdroj: X / J. K. Rowlingová

Dezinformátorka, ktorej treba zmazať tweet

Neexistuje však, aby sa nevyjadrili aj odporcovia Rowlingovej názoru. Jeden z komentujúcich jej tam nechal celkom slušný „traktát“.

„Aká škoda … J. K. Rowlingová! Imane Khefif sa narodila ako žena a trpí nadbytkom testosterónu, ktorý jej vážne zasiahol do života. Povedali ste niekedy niečo o Serene Williamsovej alebo Amelie Mauresmovej? Tento odporný tweet by ste mali jednoducho zmazať!“

„Ženy za to hlasovali, umožnili a obhajovali to. Muži sú proti. Niektorí slabší muži, nazývaní „spojenci“, to len obhajujú, pretože ženy povedali, že to podporujú.“

„Vážený J.K. Rowlingová,
Váš tweet o Imane Khelif je majstrovstvom senzáciechtivosti a dezinformácií, oblečený v rúchu morálnej spravodlivosti. Vidieť, ako využívate svoju platformu na šírenie takýchto nepodložených a škodlivých príbehov, nie je nič iné ako otrasné. Poďme rozobrať vaše tvrdenia s presnosťou, ktorú si zaslúžia, však?
Tvrdíte, že Khelif predstavuje „nové hnutie za práva mužov“ chránené „mizogýnnym športovým zariadením“. Toto, pani Rowlingová, nie je len hrubou nesprávnou charakteristikou, ale aj zhubným skreslením reality. Imane Khelif, oddaná športovkyňa, čelila a prekonala značné prekážky, vrátane pochybných diskvalifikácií na základe sporných rodových testov. Tieto testy, ako ukázali nedávne udalosti, často nemajú vedecký konsenzus a neúmerne sa zameriavajú na športovcov z marginalizovaného prostredia.
Označiť jej obnovenie za víťazstvo mizogýnie je nielen mylné, ale aj smiešne ironické. Skutočná mizogýnia spočíva v pokusoch zbaviť ženy ako Khelif ich úspechov a identity založenej na archaických a chybných predstavách o pohlaví. Váš tweet naznačuje veselú zlomyseľnosť v Khelifovom správaní – úškrn, ktorý údajne znamená jej spoluúčasť na veľkom patriarchálnom pláne. Každý náročný jedinec však môže vidieť, že táto interpretácia je rovnako fantastická ako zápletka priemerného fantasy románu.
Jadro vášho argumentu – že Khelifova účasť rozbíja ambície jej protivníkov – ignoruje podstatu súťažného športu. Box, ako každý šport, je o odolnosti, zručnosti a schopnosti čeliť výzvam priamočiaro. Prítomnosť Imane Khelif v ringu neznižuje jej súperov; skôr je príkladom rozmanitosti a sily, ktorá je vlastná ženským športom. Tvrdiť opak znamená podkopať samotného ducha atletickej súťaže.
Vaša rétorika o „mizogýnskom športovom zariadení“ príhodne ignoruje skutočnú mizogýniu, ktorej Khelif čelil. Odpor, diskvalifikácia, neúnavná kontrola – to sú skutočné prekážky, ktoré sa rodia z patriarchálneho systému, ktorý sa snaží prijať ženy, ktoré nezapadajú do jeho úzkych definícií. Útokom na Khelif neobhajujete práva žien; udržiavate práve tie predsudky, proti ktorým tvrdíte.
Pobavte ma, pani Rowlingová: ako hanobenie ženy, ktorá splnila každé stanovené kritérium, ktorá je odolná voči nepodloženým obvineniam, podporuje feminizmus? nie je. Regresuje to. Vaša krížová výprava, zdanlivo na ochranu žien, sa stáva prostriedkom na vylúčenie a predsudky, keď sa zameriava na tých, ktorí sú už na okraji spoločnosti.
Na záver mi dovoľte pripomenúť, že skutočný feminizmus je o začlenení, pochopení a odstránení všetkých foriem diskriminácie. Nejde o odlievanie kameňov zo slonovinových veží. Imane Khelif si zaslúži našu úctu a podporu, nie kruté odsúdenie niekoho, kto by to mal vedieť lepšie.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie