štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaZÁKON SI POSVIETIL NA VŠEMOCNÝ GOOGLE

ZÁKON SI POSVIETIL NA VŠEMOCNÝ GOOGLE

Spoločnosť Google si v rozpore so zákonom udržiava monopol na vyhľadávanie na internete, čím potláča hospodársku súťaž a bráni inováciám. Podľa svetových tlačových agentúr to dnes uviedol súd vo Washingtone, D.C. Podľa agentúry AP ide o prelomové rozhodnutie, ktoré by mohlo zmeniť tvár internetu, informuje portál ceskenoviny.cz. Google sa proti verdiktu odvolá.

Všeobecne očakávaný verdikt, ktorý vyniesol sudca amerického okresného súdu Amit Mehta, prichádza takmer rok od začiatku súdneho procesu, v ktorom proti spoločnosti Google stojí americké ministerstvo spravodlivosti. Podľa agentúry AP ide o najväčší protimonopolný prípad v Spojených štátoch za posledné štvrťstoročie.

„Po dôkladnom zvážení a posúdení svedectiev a dôkazov súd dospel k záveru, že spoločnosť Google je monopolným podnikom a koná ako monopolný podnik s cieľom udržať si monopolné postavenie,“ citovala agentúra AP sudcu Mehtu z 277-stranového rozhodnutia. Uviedol tiež, že dominantné postavenie spoločnosti Google v oblasti internetového vyhľadávania je dôkazom jej monopolu.

Nenažraný virtuálny žralok nemá dosť

Spoločnosť Google „má 89,2 % podiel na trhu všeobecných vyhľadávacích služieb, ktorý na mobilných zariadeniach dosahuje 94,9 %,“ uvádza sa v rozhodnutí.

Pre spoločnosť Google a jej materskú spoločnosť Alphabet predstavuje verdikt veľkú prekážku. Tá totiž vytrvalo tvrdí, že jej popularita pramení z obrovského dopytu používateľov po používaní jej vyhľadávača, ktorý je taký dobrý v tom, na čo je určený, že sa stal synonymom internetového vyhľadávania, pripomína agentúra AP.

Kent Walker, prezident pre globálne záležitosti spoločnosti Google a Alphabet, uviedol, že spoločnosť sa plánuje odvolať proti zisteniam súdu.

Nikto nesmie stáť nad zákonom

„Toto víťazstvo nad spoločnosťou Google je historickým úspechom pre americký ľud,“ povedal generálny prokurátor USA Merrick Garland. „Žiadna spoločnosť – bez ohľadu na to, aká je veľká alebo mocná – nie je nad zákonom,“ dodal.

Garlandov úrad tvrdil, že spoločnosť Google sa snažila uzavrieť dohody s mobilnými operátormi, aby získala silnú východiskovú pozíciu v smartfónoch a dominovala vo vyhľadávaní na nich. Tvrdil tiež, že Google platil 10 miliárd dolárov (takmer 230 miliárd eur) ročne bezdrôtovým spoločnostiam, ako je AT&T, výrobcom zariadení, ako je Apple, a výrobcom prehliadačov, ako je Mozilla, aby sa zbavil konkurencie a udržal si svoj podiel na trhu vyhľadávačov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie