štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaV Porte nesmiete zabudnúť vidieť...

V Porte nesmiete zabudnúť vidieť…

Portugalsko. Úzky pás na západe Pyrenejského polostrova, v ktorom určite nemôžete vynechať návštevu Porta, druhého najväčšieho mesta v krajine. Jeho názov je odvodené od latinského Portus – brána, prístav, čo súvisí s jeho polohou.

Historické centrum mesta je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je známe svojimi očarujúcimi uličkami, farebnými budovami a bohatým architektonickým dedičstvom.

Mesto je známe portským vínom, fortifikovaným vínom, ktoré sa vyrába v údolí Douro a dozrieva v pivniciach Vila Nova de Gaia, hneď za riekou.

Ikonický most Dom Luís I v Porte, ktorý navrhol študent Gustava Eiffela, spája Porto s Vila Nova de Gaia a ponúka úžasný výhľad na mesto a rieku Douro.

Livraria Lello, jedno z najkrajších kníhkupectiev na svete, má ohromujúci neogotický dizajn a zdobené drevené schodisko, ktoré láka milovníkov kníh aj turistov.

Livraria Lello / Facebook

Železničná stanica São Bento v Porte je známa svojimi pôsobivými azulejos (modro-biele keramické dlaždice), ktoré zobrazujú historické scény z portugalskej histórie.

Mestská historická štvrť Ribeira, ktorá sa nachádza pozdĺž rieky Douro, je známa svojimi úzkymi uličkami, farebnými domami a živou atmosférou, vďaka čomu je obľúbenou destináciou pre stravovanie a zábavu.

Porto má bohatú históriu siahajúcu až do rímskych čias, s dôkazmi o jeho ranom osídlení a obchodných aktivitách v celom meste.

Veža Clerigos, baroková zvonica navrhnutá talianskym architektom Nicolauom Nasonim, ponúka panoramatický výhľad na Porto a je jednou z najznámejších pamiatok mesta.

Palácio da Bolsa (Burzový palác) v Porte je ohromujúca neoklasicistická budova známa svojimi zdobenými interiérmi, vrátane impozantnej Arab Room.

Mesto je známe svojim tradičným sendvičom Francesinha, výdatným jedlom vyrobeným z vrstiev mäsa, syra a bohatej paradajkovej a pivnej omáčky.

Hudbu Fado v Porte, tradičný portugalský žáner charakterizovaný svojimi melancholickými a oduševnenými melódiami, môžete zažiť v rôznych miestnych podnikoch a reštauráciách.

Moderná kultúrna scéna mesta zahŕňa Fundação de Serralves, múzeum súčasného umenia a kultúrne centrum v krásnom parku s modernistickou architektúrou.

Historické mestské hradby Porta, ktoré sa datujú do stredoveku, sú v určitých oblastiach stále viditeľné a ponúkajú pohľad na minulú obranu mesta.

Katedrála v Porte (Sé do Porto) je jednou z najstarších a najvýznamnejších cirkevných stavieb v meste, ktorá predstavuje zmes románskeho, gotického a barokového architektonického štýlu.

Sé Do Porto / Facebook

Malebné uličky a zákutia mesta s tradičnými kachličkovými fasádami a historickými budovami robia Porto obľúbeným cieľom fotografov a umelcov.

Portský trh Bolhão je rušný tradičný trh, kde návštevníci môžu nájsť čerstvé produkty, morské plody, mäso a miestne pochúťky.

Mestské plavby po rieke Douro ponúkajú malebné výhľady na Porto a okolitú krajinu a poskytujú relaxačný spôsob objavovania regiónu.

Pláž Matosinhos v Porte, ktorá sa nachádza neďaleko centra mesta, je obľúbeným miestom na kúpanie, surfovanie a užívanie si pobrežnej scenérie.

Nočný život mesta zahŕňa množstvo barov, klubov a podnikov so živou hudbou, ktoré ponúkajú možnosti zábavy pre návštevníkov aj miestnych obyvateľov.

Casa da Música v Porte, moderná koncertná sála navrhnutá architektom Remom Koolhaasom, je známa svojim inovatívnym dizajnom a koná sa v nej množstvo hudobných vystúpení a podujatí.

Mesto má silnú remeselnú tradíciu vrátane výroby tradičnej portugalskej keramiky, textilu a ručne vyrábaného tovaru.

Kulinárska scéna Porta zahŕňa zmes tradičných portugalských jedál a modernej gastronómie s mnohými reštauráciami, ktoré ponúkajú inovatívne pohľady na klasické recepty.

Historické budovy mesta a živá kultúrna scéna z neho robia obľúbenú destináciu pre filmové a televízne produkcie.

Jardim do Palácio de Cristal v Porte (záhrady krištáľového paláca) je nádherný park s panoramatickým výhľadom na mesto, rieku Douro a okolitú krajinu.

Jardim do Palácio de Cristal v Porte / Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie