pondelok, 16 septembra, 2024
HomeVideoAktivisti obviňujú bohatých z klimatickej krízy a robia šarapatu

Aktivisti obviňujú bohatých z klimatickej krízy a robia šarapatu

Klimatickí aktivisti posprejovali sídlo hviezdneho argentínskeho futbalistu Lionela Messiho na Ibize. Chceli tak upozorniť na „zodpovednosť bohatých za klimatickú krízu“. V minulosti polepili aj Goyove obrazy, informuje portál idnes.cz.

Aktivisti zo skupiny Futuro Vegetal zverejnili video, na ktorom dvaja jej členovia stoja pred futbalistovým domom na Ibize a držia transparent s nápisom „Pomôžte planéte – zjedzte bohatých – zrušte políciu“. Aktivisti potom postriekali fasádu budovy červenou a čiernou farbou. Samotný futbalista sa k incidentu zatiaľ verejne nevyjadril.

Argumenty aktivistov by boli hodné výsmechu. Lenže…

Skupina vo svojom vyhlásení uviedla, že útokom na Messiho sídlo chcela poukázať na „zodpovednosť bohatých za klimatickú krízu“. Skupina citovala správu Oxfamu z roku 2023, podľa ktorej najbohatšie jedno percento svetovej populácie vyprodukovalo v roku 2019 rovnaké množstvo emisií uhlíka ako dve tretiny najchudobnejších.

Messi, ktorý v súčasnosti hrá za Inter Miami v USA, údajne kúpil nehnuteľnosť v roku 2022 za približne 11 miliónov eur (asi 278,3 milióna Kč). Jej súčasťou je napríklad wellness centrum so saunou a kinosála.

O.K., priemyselní magnáti… Ale futbalista?

Spoločnosť Futuro Vegetal sa vyjadrila k nehnuteľnosti Lea Messiho s tým, že ide o nelegálnu stavbu, ktorú futbalista získal za premrštenú sumu 11 miliónov eur. „Nie je to nič iné ako ďalší príklad toho, že zákon nefunguje pre všetkých rovnako,“ povedal Bilbo Bassaterra, hovorca aktivistov. Futbalista vlastní na ostrove aj 52-izbový hotel Es Vivé.

„Klimatickí aktivisti“ znehodnocujú Messiho nehnuteľnosť / Zdroj: Youtube

Vandali nezaháľajú

Futuro Vegetal, ktorá spolupracuje s ďalšími skupinami bojujúcimi proti zmene klímy, zorganizovala desiatky podobných protestov vrátane jedného v roku 2022, keď jej členovia prilepili ruky na rámy obrazov španielskeho majstra Francisca de Goya v madridskom múzeu Prado.

Minulý rok aktivisti postriekali sprejom jachtu kotviacu na Ibize, ktorá údajne patrila Nancy Waltonovej Laurieovej, miliardárskej dedičke amerického maloobchodného gigantu Walmart.

Otázka je, odkiaľ zobrala táto skupina na poľutovaniahodnú formu kritiky bohatých toľko peňazí. Viete, koľko stojí cestovanie po celom svete? A čo stojí čo len jeden farebný sprej? Asi jej mecenáši nepatria medzi najchudobnejších…

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie