Dnes sme si pre vás pripravili niečo z kuchyne Britských ostrovov. Keďže ide o tradičný recept, rátajte s tým, že to chvíľu potrvá – predsa len sme zvyknutí „nehrať sa“ v kuchyni dlhšie, ako je nevyhnutné.
Ingrediencie:
Na korpus: 240g špaldovej múky alebo hladkej múky, 30 g práškového cukru, 130 g masla, 1 vaječný žĺtok, 2-3 lyžice studenej vody.
500 g jahôd, 2 lyžice hnedého kryštálového cukru, ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, 1 lyžica jahodového džemu, lístky bazalky (mäty, či inej bylinky) na servírovanie
Na crème pâtissière: 4 vaječné žĺtky, 100 g hnedého cukru, 25 g hladkej múky 150 ml plnotučného mlieka, 200 g kyslej smotany, 1 ČL pasty z vanilkových strukov
Postup:
- Maslo, práškový cukor a múku vymiešajte kuchynským robotom. V strede urobte jamku a pridajte vaječný žĺtok a trochu studenej vody. Po troche pridávajte zvyšok ľadovej vody a miešajte, kým sa masa nespojí do cesta.
- Cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka pohnieťte, zabaľte a nechajte 30 minút postáť.
- Medzitým očistite a rozpoľte jahody a dajte do misky s cukrom a čiernym korením. Spolu premiešajte a nechajte pri izbovej teplote macerovať.
- Rúru vyhrejte na 200°C.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 5 mm, potom ním vysteľte tortovú formu. Odrežte väčšinu previsu, ale ponechajte časť (nie viac ako 2 cm. Položte na plech a pečte 25-30 minút.
- Kým sa pečivo pečie, pripravte si créme pâtissière. Do veľkej misy dajte žĺtky, cukor a štipku soli a vyšľahajte do zhustnutia. Primiešajtee 25 g múky.
- Mlieko, kyslú smotanu a vanilku na panvici na strednú teplotu a zohrejte, kým sa neroztopí a nebude horúca. Tesne pred zovretím ho postupne prilievajte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania, kým sa to všetko nespojí.
- Vypláchnite panvicu a potom do nej nalejte zmes späť. Varte na miernom ohni za stáleho miešania gumovou vareškou, kým nezhustne.
- Keď sú korpus a krém úplne vychladnuté, z korpusu odstráňte prečnievajúce kúsky, aby ste urovnali okraje. Vyberte ho z formy a položte na servírovací tanier.
- Štvrtinu macerovaných jahôd nakrájajte nadrobno (vyberte tie najmenej pekné), potom ich vmiešajte do crème pâtissière a zmesou naplňte korpus. Navrch poukladajte zvyšné macerované jahody, začnite v strede a vytvorte krúžky až po okraj (alebo ich umiestnite do ľubovoľného vzoru).
- Šťavu, ktorá zostala v miske, nalejte do malej panvice s džemom a priveďte do varu, kým z nich nebude sirup. Nechajte trochu vychladnúť, potrite po celom koláči, kým nebude lesklý, a potom nechajte pred podávaním niekoľko minút stuhnúť.
- Na povrch veľmi opatrne okoreňte a pridajte „zelené“, čo ste si prichystali.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk