štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityČo s práčkou, aby "neodišla" priskoro

Čo s práčkou, aby „neodišla“ priskoro

Pri predstave, že nám vypovie práčka, mnohým vstávajú vlasy dupkom. Veď kúpa novej nie je celkom lacná záležitosť. Preto sa snažíme o to, aby vydržala čo najdlhšie. Napriek tomu však nevedomky robíme aj veci, ktoré práčke škodia. Možno si poviete, že toto snáď vie každý, ale môžete sa mýliť. Ako si teda nezničiť práčku?

Priveľa aviváže a pracieho prášku

Veľké množstvo aviváže práčku zbytočne zanáša, ale ani pre bielizeň nie je veľké množstvo aviváže bonus. Je to naopak.  Ukladá sa v hlboko uložených  vláknach tkaniny a výsledkom je opačný efekt. Namiesto aviváže použite sódu, či kypriaci prášok.

Práčke, ale aj bielizni škodí aj priveľa bieliaceho prostriedku. Namiesto neho skúste použiť citrónovú šťavu.

Pranie na vysokých teplotách

Mnohé z nás využívajú programy s vysokou teplotou s úmyslom „vypáliť“ mikróby. Bielizni aj práčke však vysoké teploty škodia. Moderné práčky majú programy, ktoré dokážu vyprať aj šetrne, aj účinne. Bohato stačí raz za týždeň vyprať uteráky, či posteľnú bielizeň na 60 stupňoch. Zbavíte práčku baktérií rovnako efektívne.

Priveľa na jedno pranie

Aj toto asi poznáme všetky – ešte tam hodím tričko, počkám, kým sa vrátia decká od vody, dám tam ich oblečenie a nech sa neperie „na prázdno“… Ak to urobíte párkrát, bubon a celú práčku zbytočne zaťažujeme. Výrobcovia nenadarmo uvádzajú povolenú hmotnosť pranej bielizne.

Zipsy a gombíky musia byť vždy zapnuté, aby nedošlo k ich poškodeniu, či uvoľneniu. Inak môžu upchať odtok práčky.

Práčku 3-4x ročne vyčistite pomocou octu. Nalejte do bubna a zapnite na prázno.

Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie