štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaMaďarsko hovorí o suverénnej politike, Trump tlieska

Maďarsko hovorí o suverénnej politike, Trump tlieska

Maďarská a americká strana rokovali o budovaní bilaterálnych vzťahov. Okrem iného hovorili aj o tom, v čom sa ich názory diametrálne líšia, informujú parlamentnilisty.cz. Vojna na Ukrajine a Čína. Ak však Donald Trump zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA, pozície oboch strán by sa mohli zblížiť.

Medzi Spojenými štátmi a Maďarskom sa uskutočnili bilaterálne rozhovory o tom, ako usporiadať budúce vzťahy. Levente Magyar z maďarského ministerstva zahraničných vecí vyhlásil, že je dôležité poznať sa navzájom aj v otázkach, v ktorých sa nezhodnú.

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci série rozhovorov zameraných na preskúmanie „všetkých otázok v maďarsko-amerických vzťahoch, ktoré by nás mohli priblížiť k dohode alebo k záveru, že existuje nesúhlas, pretože aj to je krok vpred od úplného rádiového ticha,“ povedal Magyar a dodal, že napriek rozdielnym názorom sa obe strany zasadzujú za mier na Ukrajine a Blízkom východe.

Pokiaľ ide o udalosti na Ukrajine, Magyar povedal, že Američania to vidia tak, že vláda vo Washingtone má v úmysle naďalej podporovať Kyjev, zatiaľ čo pre Maďarsko je najdôležitejším cieľom udržať vojnu čo najďalej od maďarských hraníc. „Myslíme si, že cesta vedie cez prímerie a mierové rokovania, a to čo najskôr,“ povedal Magyar.

Hovorilo sa aj o Číne

Zatiaľ čo Američania vnímajú Číňanov ako konkurentov, Maďari hovoria, že sú to partneri, ktorí ponúkajú obchodné príležitosti. „Vláda počúva stanovisko USA, ale svoju zahraničnú politiku bude formovať v súlade s maďarskými záujmami.“

Vo vyhlásení o obrane maďarských vzťahov na prvom mieste sa vláda Viktora Orbána zhoduje s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý by sa rád vrátil do Bieleho domu vo farbách republikánov.

Trump a Orbán – dve hrdličky

„Toto nie je neopätovaná láska. V posledných rokoch sa Orbán stal azda najpopulárnejším zahraničným lídrom Republikánskej strany. Trump v apríli zverejnil video, v ktorom Orbána označil za „skvelého človeka“ a prisľúbil, že s ním bude „opäť úzko spolupracovať, keď zloží prísahu“. Senátor J. D. Vance, Trumpov kandidát na viceprezidenta, uviedol Orbána ako politickú inšpiráciu a povedal, že ‚urobil niekoľko múdrych rozhodnutí, z ktorých by sme sa my v Spojených štátoch mohli poučiť‘,“ napísal o tom americký časopis The Atlantic.

Trump totiž tvrdí, že ak sa stane prezidentom, veľmi rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Možno dokonca do 24 hodín.

Súčasná administratíva odchádzajúceho prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej viac zohľadňuje medzinárodný politický rámec.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie