streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNEMCI, „ZODOPOVEDNÍ OCHRANCOVIA MIERU“. TAK AKO VŽDY…

NEMCI, „ZODOPOVEDNÍ OCHRANCOVIA MIERU“. TAK AKO VŽDY…

Strana SPD nemeckého kancelára Olafa Scholza podporuje plán rozmiestnenia amerických rakiet dlhého doletu v Nemecku od roku 2026, čo strana považuje za dôležitý krok na posilnenie obrany krajiny. Líderka strany BSW Sahra Wagenknechtová však plán kritizuje ako nebezpečný, pretože zvyšuje riziko, že sa Nemecko stane cieľom ruských rakiet.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) podporuje plán rozmiestnenia amerických zbraní dlhého doletu v Nemecku od roku 2026, ktorý strana považuje za dôležitý krok na zabezpečenie obrany Nemecka a predchádzanie vojne, informujú parlamentilisty.cz.

Nemci, „mierotvorcovia“, bľabotajú o zle vojny. Stará pesnička

„Ako SPD preberáme zodpovednosť za to, aby žiadne dieťa narodené v dnešnom Nemecku už nemuselo zažiť vojnu. Dohoda medzi spolkovou vládou pod vedením SPD a americkou administratívou o rozmiestnení amerických rakiet dlhšieho doletu v Nemecku od roku 2026 je pre to dôležitým stavebným kameňom,“ uvádza sa v uznesení, ktoré v pondelok prijal výkonný výbor. O uznesení SPD ako prvý informoval nemecký týždenník Spiegel. O pláne SPD informovali aj denníky Zeit a vyjadrili sa k nemu i Süddeutsche Zeitung.

V rezolúcii sa tiež uvádza, že nasadenie zbraní nie je konfrontačným vyzbrojovaním, ale posilnením obranyschopnosti Nemecka a aliančných kapacít NATO a EÚ zbraňovými systémami, ktoré má Rusko k dispozícii už mnoho rokov.

Jeden čihy, druhý hota

Plán umiestniť v Nemecku od roku 2026 rakety s plochou dráhou letu oznámili USA a Nemecko už na samite NATO vo Washingtone.

Strana SPD v pondelok v uznesení zdôraznila, že nedôjde k rozmiestneniu amerických rakiet stredného doletu a nepočíta sa ani s jadrovými zbraňami: „Plánované zbrane budú vybavené konvenčnými hlavicami a umiestnené v existujúcich vojenských zariadeniach USA v západnom Nemecku. Neexistujú žiadne plány na vyzbrojenie týchto systémov jadrovými zbraňami.“

Predseda SPD Lars Klingbeil pred niekoľkými dňami obhajoval plány na rozmiestnenie amerických zbraní dlhého doletu v Nemecku. Zároveň povedal, že spolková vláda musí lepšie vysvetliť, čo je v stávke. Plán však vyvolal kritiku aj vo vnútri strany. Niektorí členovia SPD, ako napríklad Rolf Mützenich a Ralf Stegner, varovali pred rizikom vojenskej eskalácie. Podľa textu uznesenia SPD plánuje viesť dialóg so svojimi členmi a verejnosťou a Bundestag sa bude otázkou umiestnenia amerických rakiet na nemeckom území zaoberať po letných prázdninách.

Niekto sa však nebojí ozvať

Sahra Wagenknechtová, predsedníčka BSW (SW Alliance), vystúpila proti uzneseniu. Kritizovala rozhodnutie SPD ako nebezpečný krok, ktorý zvyšuje riziko, že sa Nemecko stane cieľom ruských rakiet. „Otázka vojny a mieru je téma, ktorá znepokojuje veľmi, veľmi veľa ľudí v celom Nemecku, ale aj vo východnom Nemecku, a naši voliči od nás očakávajú, že budeme pracovať na tom, aby sa v Nemecku už nepraktizovala politika, ktorá zvyšuje riziko vojny,“ povedala Wagenknechtová v dnešnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Deutschlandfunk.

Podľa predsedníčky BSW sú potrebné ďalšie diplomatické iniciatívy. „Najmä rozmiestnenie rakiet, to je naozaj desivé… Stávame sa tak terčom ešte väčšieho počtu ruských jadrových rakiet, a to je veľmi nebezpečný vývoj,“ varovala Wagenknechtová.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie