štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaDAJ UKRAJINCOVI 30 STRIEBORNÝCH A UROBÍ ČOKOĽVEK

DAJ UKRAJINCOVI 30 STRIEBORNÝCH A UROBÍ ČOKOĽVEK

V rámci vyšetrovania poškodenia plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 vydalo Nemecko európsky zatykač na ukrajinského inštruktora potápania ako na podozrivého člena tímu, ktorý poškodil podmorské potrubie, uvádza portál ceskenoviny.cz. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom dnes informujú nemecké denníky Süddeutsche Zeitung (SZ) a Die Zeit spolu s televíziou ARD. Nemecká generálna prokuratúra sa k obvineniam odmietla vyjadriť, rovnako ako ministerstvá vnútra a spravodlivosti. Poľská prokuratúra však dnes potvrdila, že takýto zatykač dostala, uviedla agentúra Reuters.

Nemeckí vyšetrovatelia sa domnievajú, že muž, o ktorom je známe, že naposledy žil v Poľsku, bol jedným z potápačov, ktorí v septembri 2022 – sedem mesiacov po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu – inštalovali výbušné zariadenia na plynovody vedúce z Ruska do Nemecka pozdĺž dna Baltského mora, informovali tri nemecké médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje. Nemecko podľa nich v júni požiadalo poľské orgány o zadržanie podozrivého.

Poľskí prokurátori dnes uviedli, že Ukrajinec nebol zadržaný v Poľsku a že v júli odcestoval z Poľska späť na Ukrajinu. Hoci Nemecko vydalo na potápača zatykač, nezaradilo ho do svojej databázy záujmových osôb, takže poľskí pohraničníci ho nezadržali, uviedla pre agentúru Onet hovorkyňa generálnej prokuratúry Anna Adamiaková.

Maslo, teda plyn na hlave má celá skupinka Ukrajincov

Švédsky denník Expressen, ktorý sa v spolupráci s nemeckými médiami zúčastnil na pátraní, napísal, že podozrivým zo sabotáže a výbuchu je štyridsaťštyriročný Volodymyr Žuravlov. Podľa novín sa nemeckí vyšetrovatelia dostali na jeho stopu, pretože auto, v ktorom cestoval, zachytil fotoradar v blízkosti prístavu, z ktorého vyplávala jachta Andromeda so skupinou podozrivých sabotérov. Podľa predchádzajúcich správ jachta vyplávala z Rostocku.

V rámci nemeckého vyšetrovania sabotáže boli identifikovaní ďalší muž a žena – tiež ukrajinskí inštruktori potápania. Podľa SZ, Die Zeit a ARD však na nich zatiaľ nebol vydaný zatykač.

Ak sa tieto informácie potvrdia, pôjde o prvý prelom v dlhoročnom vyšetrovaní, poznamenal britský denník Financial Times.

Všetko však stále nie je objasnené

Podľa agentúry Reuters zostáva záhadou, kto stojí za výbuchmi, ktoré zničili tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré sa stali kontroverzným symbolom závislosti Nemecka od ruského plynu po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Rusko a Západ sa navzájom obviňujú zo sabotáže. Všetci svoju účasť popierajú, ale nikto sa k zodpovednosti neprihlásil.

Pri vyšetrovaní švédskych orgánov sa na viacerých predmetoch nájdených na mieste výbuchu našli stopy výbušnín. To potvrdilo, že výbuchy boli úmyselné. Dánsko a Švédsko ukončili vyšetrovanie vo februári tohto roku bez toho, aby identifikovali akýchkoľvek podozrivých.

V januári 2023 Nemecko vykonalo razie na lodi, o ktorej sa domnievalo, že mohla byť použitá na prepravu výbušnín. Nemci vtedy informovali OSN, že sa domnievajú, že vycvičení potápači mohli zariadenie pripevniť k potrubiu v hĺbke 70 až 80 metrov, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinci na čele s ich prezidentom urobia za 30 strieborných čokoľvek

Nemci zistili, že do sabotáže, ktorá spôsobila výbuch plynovodu, boli pravdepodobne zapojení Ukrajinci z potápačskej školy Scuba Family, ktorí žijú v obci Pruszków pri Varšave. Medzi podozrivými sú majiteľ školy, jeho manželka a jeden z pracovníkov, na ktorých nemecká prokuratúra vydala zatykač, informoval poľský denník Gazeta Wyborcza. Podľa novín z dokumentov, ktoré majiteľ školy zverejnil na internete, vyplýva, že muž mal oprávnenie potápať sa do hĺbky až 90 metrov, pričom potrubie na dne Baltského mora bolo v hĺbke približne 80 metrov.

Podľa nemeckej tlače, ktorá sa odvoláva na holandskú rozviedku, sabotáž vykonala špeciálna jednotka ukrajinského námorníctva a o operácii vedel – na rozdiel od prezidenta Volodymyra Zelenského – vtedajší veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Z politického hľadiska prípad nevyhovuje Kyjevu ani Berlínu, pričom Varšava podľa médií od začiatku neprejavila záujem pomôcť pri vyšetrovaní. Od začiatku totiž považovala výstavbu ruského plynovodu vedúceho do Nemecka za hriech.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie