pondelok, 16 septembra, 2024
HomeKuriozityNečakajte tradičnú jeseň, tvrdia meteorológovia

Nečakajte tradičnú jeseň, tvrdia meteorológovia

Ak Vám dávajú teploty počas tohto leta zabrať, nie ste sami. August je priam pekelný a teplotné rekordy padajú jeden za druhým. Čo však prinesie jeseň? Uvoľnenie? Ľuďom zničeným z tohtoročného leta dobré správy neprinášame.

Meteorológovia, hoci je počasie čím ďalej tým nevyspytateľnejšie, už konkrétne predstavy o treťom ročnom období majú. Letné horúčavy by totiž tento rok mohli trvať dlhšie ako zvyčajne. To znamená, že nadpriemerne teplý by mal byť aj september a október, informuje portál cas.sk. 

Slová odborníka hovoria jasne

Podľa meteorológa Jana Schenka z The Weather Channel bude august v Európe mimoriadne teplý. „August bude výrazne teplejší ako klimatologický priemer v rokoch 1993 až 2016,“ predpovedá.

Jan Schenk zároveň uviedol, že horúčavy pocítime najmä na juhu a juhovýchode Európy. V auguste sa však oteplí aj smerom na sever a severozápad. Na druhej strane by tam malo byť viac dažďa. Naopak južnejšie oblasti by mohli čeliť suchu.

Tričká nevyzlečiete ani v neskorších mesiacoch roka

„V septembri je stále možných 30 stupňov, ale len zriedka. V októbri budú teploty do 25 stupňov,“ dodáva. Tvrdí, že teplejšie a suchšie budú aj mesiace november a december. „To by nebolo prekvapujúce, keďže globálne teploty smerujú k novému teplotnému rekordu,“ uzatvára.

Horúčavy / Zdroj: Pixabay

Ako uvádza Euronews, Európa sa otepľuje rýchlejšie ako zvyšok sveta. „Jedným z obrovských, nepopierateľných faktorov, ktoré nemožno ignorovať, je to, že neustále prekonávame teplotné rekordy,“ upozornila meteorologička Tamsin Greenová zo spoločnosti Weather & Radar.

Takže je dosť možné, že kúpaliská ešte nejakú tú tržbu zažijú a spolu s točením hláv z vysokých teplôt budú rotovať v našich izbách aj vrtule ventilátorov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie