pondelok, 16 septembra, 2024
HomeKomentáreIzabela Ploščicová: Film Miki nie je žiadna výpoveď o 90-tych rokoch. Čo...

Izabela Ploščicová: Film Miki nie je žiadna výpoveď o 90-tych rokoch. Čo to potom je…?

Aktivistka Izabela Ploščicová dlhodobo „ležala v žalúdku“ vládam počas minulého volebného obdobia. Najskôr „rebelovala“ počas covidu a neskôr ju „antihoaxová“ stránka polície SR pod vedením poručíka Púchovského označila za ukážkovú a nebezpečnú proruskú propagandistku. Facebook jej kvôli jej názorom niekoľkokrát zlikvidoval účet, no Ploščicová sa stále ozýva. Najnovšie sa na sociálnej sieti zamyslela nad diskutovaným filmom o Mikulášovi Černákovi, ktorý práve beží v kinách.

Ploščicová uvažuje, či si herci, prípadne všetci, ktorí sa na filme podieľali, uvedomujú, ako sa asi cítia pri podobnom filme pozostalí tých, ktorí sa museli vyrovnať s krutou smrťou svojich blízkych, prípadne tých, ktorí skonali rukou Mikiho a jeho kumpánov. Ploščicová konštatuje, že tento film nie je výpoveďou o 90-tych rokoch, ale je to súčasná propaganda, na ktorú sa nemali herci prepožičať. Tu autorka komentára Černáka prirovnáva ku Kajínkovi, ktorý od českého prezidenta Zemana dostal milosť a teraz je z neho celebrita. Uvažuje, prečo nebol natočený napríklad film o generálovi Lučanskom a nabáda nás, aby sme zauvažovali, prečo vrahov a zločincov prezentujeme ako celebrity.

Vyrovnať sa so stratou blízkeho

Položili si vôbec niekedy otázku tvorcovia filmu Miki, ľudia zo štábu, herci, režisér a producenti, ako sa vyrovnať so smrťou blízkeho človeka? Otázka na všetkých z vás, aktérov tohoto mafiánskeho filmu: Koho ste vy osobne stratili a ako dlho ste sa s touto stratou vyrovnávali?

Skúste si vy sami odpovedať skrz vlastnú tragickú skúsenosť, ktorí si takisto zažili stratu milovanej osoby. Unikali ste pred tou hroznou bolesťou, cítili ste ako obeť trpela v dôsledku bolestí? Prežívali ste takzvané komplikované smútenie a trvalo vám to koľko rokov, kým ste sa s tým vyrovnali?

Univerzálny návod neexistuje

Neexistuje žiaden univerzálny návod, ako sa vyrovnať so stratou, závisí to od potreby smútiaceho. Každý ním prechádza vlastným tempom a pochopením a je dôležité rešpektovať potreby i čas smútiaceho. Smrť milovaného človeka nás obnaží, zablokuje nám myslenie, všetky naše emócie sú mnohonásobne zostrené a všetko sa nás dotýka viac. Nikdy predtým niektorí z vás seba samého nezažili v takejto situácii a preto ani nevieme, ako budeme reagovať.

A čo pozostalí obetí, ktoré má na svedomí právoplatné odsúdený Mikuláš Černák? Ich ste sa opýtali, či súhlasia s nakrútením takéhoto filmu? Pozostalí nepotrebujú ľútosť ani falošnú útechu či zdvorilostné klišé frázy, ktorými prehlušujete jediný cieľ, ukázať Černáka v inom svetle, aby ho ľudia vnímali ako hrdinu tej doby.

Zdroj: Facebook

Toto nie je film o Černákovi

Prečítala som si a vypočula som množstvo rozhovorov, komentárov ohľadom dá sa povedať kontroverzného filmu MIKI. Pôvodne som sa k tomu nechcela vyjadrovať, veď nemusím „byť všade“, ale po tejto už doslova protivládnej propagande chcem. Niektorí herci zapredajú svoju hereckú dušu, ak vôbec nejakú majú…

Jedna vec je prijať rolu a zahrať ju, ale druhá vec je brániť odsúdeného a doslova ho očisťovať a zľahčovať jeho skutky. Brali tvorcovia filmu ohľad na to, že týmto „skvostom“ môžu jatriť rany pozostalým po obetiach tohto mafiána, vraha a jeho „kamarátoch“? Argumentácie, že napríklad proti filmu Escobar nemáme námietky neprijímam, pretože Escobar je už na pravde Božej.

Toto je politická propaganda

Toľkú pozornosť, aká sa venuje Černákovi, či to boli jeho politické vyjadrenia a jeho podpora Matovičovi, vyjadrenia k smrti Lučanského, mu môže závidieť hocijaký iný politik. Apropo, bolo by veľmi zaujímavé, keby sa niekto z filmovej branže rozhodol natočiť film o generálovi Milanovi Lučanskom. Toto žiadneho producenta, scenáristu a režiséra nenapadlo. Jaaaaaj, veď Lučanský nebol proti dnešnej vláde.

K postave Mikuláša Černáka, Černák mi je ukradnutý, avšak Ondríkove vyjadrenia mi ukradnuté nie sú. Nikdy som ho nekomentovala ako herca, či pôsobí v trápnych reklamách, či hrá homosexuála, je to jeho robota. Ale prirovnávať mafiu z 90tych rokov a dnešnú koalíciu je úplne cez čiaru!!! Môže mať svoj názor, ale on a jeho kolegovia účelovo manipulujú verejnosť sprostosťami! Ako sa on a ostatní chudáčikovia trápili po obdobia, keď bol Fico a spol. vo vláde v predošlých obdobiach? Makali v uránových baniach? Veď si žili na slovenské pomery nadštandardným životom. Kde bol Ondrík a ostatní, keď tu bola „pandémia“, lockdowny atď., keď nemohli chodiť do práce? Toto im vyhovovalo? Keď sa milióny eur rozkradli cez MOM-ky, vakcíny atď?

Toto nie je o dobe 90. rokov, ako to prezentujú do médií tvorcovia a herci filmu, ale o konkrétnom človeku Černákovi. Ak by išlo o dobu (éru 90-tych rokov), tak by v tom filme museli byť obšírne zmapované viaceré skupiny slovenského podsvetia.

Černák na vzor Kajínka

Razí si Mikuláš Černák obdobnú cestu jeho prezentácie k verejnosti, ako to robil Jiří Kajínek v Českej republike? Podobnú pozornosť ako Mikuláš Černák pútal pred niekoľkými rokmi v Česku prípad Jiřího Kajínka. Za dvojnásobnú vraždu ho koncom 90. rokov odsúdili na doživotie. Vo väzení však strávil 23 rokov. Omilostil ho prezident Miloš Zeman. Od jeho prepustenia na slobodu uplynulo sedem rokov, čím sa skončí aj jeho podmienka.

Dvojnásobný odsúdený vrah získal v Českej republike povesť väzňa celebrity. Bol jedným z najznámejších zločincov svojej doby, no v pravom zmysle slova sa preslávil až útekom z najstráženejšej väznice Mírov. Útekom, ktorý potom bol aj sfilmovaný, pripútal veľa pozornosti a potom aj tým zadržaním. Takže kombináciou všetkých týchto vecí sa z neho stala celebrita. Napísal knihu, nakrútili o ňom film. Ešte vo väzení napísal knihu, o jeho úteku nakrútili film a neskôr Kajínkov príbeh spracovali aj v seriáli. Brány väznice opustil v roku 2017.

Jiří Kajínek, reprofoto z YouTube

Podobnosť vôbec nie náhodná

Žeby podobnosť Mikuláša Černáka s Jiřím Kajínkom bola číro náhodná, tak to isto nie. Toto je cielené zo strany Černáka, aby sa rovnako dostal na slobodu, ako Kajínek, len s tým rozdielom, že on na podmienečne prepustenie, a Kajínek na udelenú milosť. Černák taktiež napísal z väzenia knihu ( knihy ), nakrútili o ňom film počas výkonu trestu. Kladiem si rečnícku otázku: Po zhliadnutí filmu Miki urobí niektorá zo slovenských agentúr prieskum, aby bol Černák podmienečne prepustený z výkonu trestu? Pri Jiřím Kajínkovi, keď mu prezident Zeman udelil milosť, bol podľa prieskumu agentúry Median s tým súhlas až 54 % Čechov.

Na margo toho uvediem tieto fakty:

  • V roku 1994 Kajínka zatkli a obvinili z dvoch vrážd a jedného pokusu o vraždu. V roku 1998
  • bol odsúdený na doživotie za dvojnásobnú nájomnú vraždu a jeden pokus o vraždu.
  • Mikuláš Černák, odsúdený na doživotie za viacero vrážd.
  • Bývalý boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák uzatvoril v decembri 2019 na Okresnej prokuratúre v Martine dohodu o vine a treste, ktorá sa týka 16 vrážd.
  • V platnosti zostáva doživotný trest odňatia slobody s nárokom na podmienečné prepustenie.
  • Pre mňa je “ záhadou „, prečo film MIKI bol natočený až v tejto dobe a nerealizoval sa už o niekoľko rokov skôr?
  • A prečo práve film o Mikulášovi Černákovi?
  • Prečo sa nenatočil film o niekom inom?
Hrad Mírov – väznica, z ktorej v r. 2000 ušiel Jiří Kajínek Zdroj: FB Jiří Kajínek

Pamätný útek z Leopoldova

Čoskoro bude 33 rokov od krvavej cesty z leopoldovskej väznice na slobodu. Sedem väzňov na čele s vrahom Tiborom Polgárim zabilo počas úteku 5-tich dozorcov. Ďalších vážne zranili. Mohli aj o tejto tragickej udalosti natočiť film. (kniha už napísaná bola, pozn. red.) A hlavnú úlohu vo filme by hrali dozorcovia, ktorí sa stali obeťami zverstva zo strany vrahov. Hlavný aktér Tibor Polgári, by nebol prezentovaný vo filme ako hlavný predstaviteľ, ale príslušníci väzenstva, ktorí zahynuli rukami vrahov.

Koho tu zvelebujeme

Pýtam sa, prečo nebol sfilmovaný príbeh o nebohom Generálovi Milanovi Lučanskom, ktorý počas éry 90 rokov bojoval proti mafii na Slovensku. Poviem to na rovinu, už ma neprekvapí, že niekto z vášho tábora liberálne ladených hercov, scenáristov, režisérov a producentov v budúcnosti nenatočí film o Lipšicovi, ÚŠP a spol., ako počas vlád Matoviča, Hegera, Ódora a prezidentky Čaputovej konali „dobro, či zlo, spravodlivosť“ v trestných konaniach proti opozícii a blízkym ľuďom strany SMER. Že SMER a ich blízki ľudia budú „ZLO“ a ich dáte do pozície tých „dobrých „, ktorí stíhali Smerákov.

Stále natáčajú opačne, zo zločincov robia hrdinov a ľudí, ktorí sa pričinili o zásluhy Slovenska si nevšímajú a dúfajú v ich zabudnutie.

Izabela Ploščicová / Zdroj: Facebook
Súvisiace články

1 COMMENT

  1. Tak toto je bomba. Pred pár minútami som presne toto písal pod zdieľanie, jasné že nie tak podrobne a fundovane. Vážená p. Izabela Ploščicová, klobúk dole pred vami ale aj pred Ekou. Dnes sa pravda nenosí a tak ako bola napísané, velebia sa živly, ktoré za to za čo boli odsúdené nikdy nemali mať možnosť opustiť brány ústavu na výkon trestu !!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie