streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityNemecko urobilo dočasne Ukrajine škrt cez rozpočet

Nemecko urobilo dočasne Ukrajine škrt cez rozpočet

Nemecká vláda zastavuje schvaľovanie novej vojenskej pomoci Ukrajine s cieľom znížiť deficit verejných financií. Informoval o tom v sobotu denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Zmrazenie financovania Kyjeva má nadobudnúť účinnosť okamžite, keďže rozpočet na rok 2024 už prekročil limit štyroch miliárd eur. Nové opatrenia sa môžu prijať len vtedy, ak sa na ne zabezpečia finančné prostriedky v tomto alebo budúcom roku.

Na žiadosť kancelára Olafa Scholza sa už nebudú schvaľovať nové žiadosti. Minister financií Christian Lindner to 5. augusta jasne uviedol v liste ministrovi obrany Borisovi Pistoriusovi a ministerke zahraničných vecí Annalene Baerbockovej, informovala internetová stránka verejnoprávnej televízie ARD.

Podľa listu sa „nové opatrenia“ môžu prijať len vtedy, ak budú financované v rozpočtoch na tento a budúci rok. Zmrazenie pomoci tak platí okamžite, keďže maximálny limit štyroch miliárd eur na budúci rok bol už prekročený, informuje idnes.cz.

Pseudopôžičky pre Ukrajinu zaťali do nemeckého rozpočtu

Na vojenskú pomoc Ukrajine bolo tento rok vyčlenených približne osem miliárd eur, potvrdili pre FAZ Andreas Schwarz z vládnucej Sociálnodemokratickej strany a Ingo Gädechens z opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Rozdávať sa ale bude, pretože z cudzieho krv netečie

Minister financií Lindner z liberálnej FDP však podľa správy neočakáva, že vojenská pomoc bude pokračovať aj v budúcnosti. Namiesto zo štátneho rozpočtu ju chce financovať zo zisku zo zmrazených ruských aktív.

Podľa americkej vlády západné krajiny od začiatku ruského útoku na Ukrajinu zmrazili približne 280 miliárd dolárov z prostriedkov ruskej centrálnej banky, z čoho 210 miliárd dolárov je podľa Európskej komisie zmrazených v krajinách EÚ.

Na júnovom samite G7 v Taliansku sa účastníci dohodli, že výnosy zo zmrazených aktív použijú na financovanie pôžičky pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov.

Ťažké rozpočtové rokovania

V posledných dňoch nemecké médiá informovali o tvrdých rokovaniach medzi vládnou koalíciou sociálnych demokratov, liberálnou FDP a Zelenými o rozpočtovom rámci na nasledujúce roky. Lindner dlhodobo presadzuje, aby sa naďalej dodržiavala tzv. dlhová brzda a zároveň sa nezvyšovali dane.

V júni napríklad Nemecko dodalo Ukrajine 20 bojových vozidiel pechoty Marder, desať starších tankov Leopard 1A5, dva systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, tri raketomety HIMARS a 21 000 kusov 155 mm delostreleckej munície.

Celkovo od začiatku vojny Nemecko podľa oficiálneho prehľadu dodalo Ukrajine v spolupráci s Dánskom 58 tankov Leopard 1A5 s náhradnými dielmi, ako aj napríklad 176 000 kusov munície pre samohybné protilietadlové delá Gephardt zo zásob Bundeswehru a priemyselných podnikov, 66 pozemných prehľadových radarov a 58 000 bojových prilieb.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie