pondelok, 16 septembra, 2024
HomeZ domovaSeniori v centre pozornosti polície aj v lete

Seniori v centre pozornosti polície aj v lete

Podchvíľou médiami prebehne správa o tom, ako podvodníci okradli nič netušiacu seniorku alebo seniora, ktorí im dali nezriedka aj niekoľko tisíc eur v domnení, že pomáhajú svojim blízkym. Polícia aj v Banskobystrickom kraji preto rozbehla preventívny projekt „Seniori zbystrite pozornosť“ a policajná preventistka v sprievode poštovej doručovateľky navštívila seniorov.

Spoločne ich upozornili na niekoľko foriem podvodov, ktoré by ich mohli pripraviť o celoživotné úspory. Nám sa to už možno vidí, ako „hádzanie hrachu o stenu, no ak máte aj vy vo svojom okolí seniorov, pripomeňte im základné zásady, ktoré treba dodržiavať, aby podvodníkom nenaleteli:

Zdroj: Polícia SR – Banskobystrický kraj
  • buďte obozretní voči neznámym osobám, ktoré vás kontaktujú telefonicky, tlačia vás do časovej tiesne a žiadajú od vás peniaze pod rôznymi zámienkami,
  • nehovorte cudzím osobám, koľko peňazí máte doma, či na účte v banke,
  • neodovzdávajte finančnú hotovosť neznámym ľuďom,
  • nevyhadzujte nasporené peniaze ani cennosti za účelom ich falošnej ochrany z okien,
  • nenoste svoje úspory ani cennosti na žiadne miesto, ktoré vám je určené v telefonáte od cudzej osoby,
  • nevyberajte svoje úspory zo svojich účtov v banke pre cudzie osoby, ktoré vás kontaktujú telefonicky,
  • nerealizujte finančné transakcie na čísla účtov, ktoré sú vám nadiktované počas telefonátu od cudzích osôb a neposkytujte žiadne údaje z platobných kariet.

Pošta od vás peniaze cez SMS pýtať nebude

Seniorov vo svojom okolí tiež upozornite na to, že podvodníci mnohokrát rozosielajú SMS správy, ktoré sa majú podobať na správy od kuriérskej služby, či dokonca od pošty. Naučte ich, že ak si niečo objednali, nech si to poznačia do kalendára, prípadne im do zoznamu uložte telefónne číslo na miestnu poštu, kde sa veľmi rýchlo dozvedia, či v systéme pošty skutočne figuruje zásielka pre nich.

Zdroj: Polícia SR – Banskobystrický kraj

Dostali ste link? Neklikajte naň!

„V každom prípade, nie je dobré na ten link akýmkoľvek spôsobom klikať. Pokiaľ sa použije umelá inteligencia, tak nebezpečenstvo takýchto SMSiek je v tom, že tá gramatika a jazyk môže byť na takej úrovni, že to nerozpoznáte vlastne od native speakra,“ uviedol pre TV JOJ advokát a odborník na IT Peter Kováč. Podvodníci zneužívajú aj mená známych spoločností, ktoré síce nezodpovedajú za konanie tretej strany, no ich webové stránky, prípadne infolinky sú zákazníkom k dispozícii vždy.

Cez SMS nič neplaťte

Postup je spravidla taký, že to, čo si objednáte, zaplatíte priamo pri objednávke kartou v online obchode, alebo ako dobierku – až priamo kuriérovi do rúk. Kuriérske spoločnosti v drvivej väčšine od vás nebudú pýtať platbu cez linky v SMS a ak aj áno, vždy ponúkajú aj možnosť overiť si, či je SMS skutočne od kuriérskej spoločnosti, alebo od podvodníkov.

Zdroj: Polícia SR – Banskobystrický kraj
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie