štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPrednedávnom odišiel veľký Bébel. Dnes opustil svet jeho súper i kamarát

Prednedávnom odišiel veľký Bébel. Dnes opustil svet jeho súper i kamarát

Legendárny francúzsky herec Alain Delon zomrel v nedeľu ráno vo veku 88 rokov, ako informuje idnes.cz. Delonove nekrológy zaplnili titulné stránky spravodajských webových stránok vo Francúzsku i inde vo svete, kde sa písalo o tejto legende a filmovej ikone. Na Delonovo úmrtie reagovali osobnosti politického a filmového sveta vrátane francúzskeho prezidenta a českých dabérov.

Le Parisien ho označuje za „posvätné zviera kinematografie“, Le Monde za „hviezdu francúzskeho filmu“ a Le Figaro za „diabolsky krásneho anjela“ a legendu. Delon bol jedným z najcharizmatickejších a najkrajších hercov, poslednou hviezdou, uvádza France Info.

„Dnes sa nám už neozve. Bol to taký rituál: keď sme o ňom písali, Alain Delon nám zavolal, aby sa nám poďakoval. Volal zo skrytého čísla, svojím nenapodobiteľným, hlbokým, zvodným, vábivým hlasom. Jeho kariéra zdobila stovky obálok časopisov, no starý čudák sa vždy potešil, keď sa na obálke objavila jeho fotografia,“ píše Le Parisien.

Delon, boh s dvoma tvárami

Keď sa však herec nepotešil, po uverejnení článku nastalo ohlušujúce ticho. Nepáčilo sa mu napríklad, že sa o ňom hovorí ako o komikovi. Podľa neho komik hrá, kým herec žije svoju úlohu, cituje Le Parisien Delona.

Delon bol hercom par excellence a bol nielen hercom, ale aj veľkou osobnosťou, píše Le Monde. „Máloktorý herec sa venoval filmu s takou intenzitou.“

„Jeho diabolsky anjelská krása a šelmovská prítomnosť spôsobili revolúciu vo filme,“ píše Le Figaro. Podľa novín Delon vo filme toľkokrát hral svoju vlastnú smrť, že musel byť pripravený na tú skutočnú. Jeho posledný scenár však napísal sám Boh, píše Le Figaro.

Všetko je odpustené

„Zomrela veľká šelma, ktorá fascinovala a rozdeľovala. Bol ikonou svetovej kinematografie, inštinktívnym hercom so žiarivou krásou, ale aj sebavedomým mužom s obrovským egom,“ napísal o Delonovi France 24 a pripomenul aj spory medzi jeho deťmi.

Ako herec bol Delon bezmedzne obdivovaný, ale ako človek často vyvolával kritiku a bol považovaný za nesympatického, dodal portál.

Delon bol jedným z najcharizmatickejších a najkrajších hercov a bol poslednou hviezdou, uvádza France Info. Le Point píše o konci jednej éry francúzskej kinematografie. Nebol žiadnym svätcom a nikdy o sebe netvrdil, konštatuje o Delonovej postave L’Humanité.

Na Delona spomínajú jeho kolegovia a prezident

„Hral legendárne úlohy a prinútil svet snívať,“ napísal o Delonovi francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Melancholický, obľúbený, tajnostkársky, bol viac ako hviezda: bol francúzskym monumentom,“ dodal.

So smútkom na neho spomína talianska herecká kolegyňa Claudia Cardinalová, ktorá s Delonom hrala vo filme Gepard.

„Ples sa skončil. Tancredi odišiel tancovať s hviezdami. Ľudia ma žiadajú, aby som to vyjadrila slovami, ale smútok je príliš intenzívny,“ reagovala. Odkaz podpísala „navždy tvoja Angelika“, čím odkázala na meno svojej postavy.

Bývalý riaditeľ festivalu v Cannes Gilles Jacob napísal, že Delon bol „majestátny lev, herec s oceľovým pohľadom a drzou krásou“. Na večnú hviezdu si zaspomínala francúzska speváčka Mireille Mathieu.

Delon uznával tradičné pravicové hodnoty

Delon sa počas svojho života netajil podporou tradičnej pravice a medzi jeho priateľov patrí aj bývalý krajne pravicový politik Jean-Marie Le Pen. Delonov talent v nedeľu ocenila aj politikova dcéra Marine Le Penová, ktorá je sama vedúcou osobnosťou francúzskej krajne pravicovej strany Národná aliancia.

„Odišla legenda… Odchádza s ním malá časť Francúzska, ktorú sme milovali,“ napísala politička.Poctu Delonovi vzdalo aj niekoľko ďalších francúzskych pravicových politikov, ale reakcie na ľavici boli skôr ojedinelé.

Herec Alain Delon zomrel v nedeľu ráno vo svojom dome v Douchy vo veku 88 rokov. V spoločnom vyhlásení to pre agentúru AFP uviedli jeho tri deti. Delon bol v posledných rokoch chorý.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie