štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPePa špekuluje. Naivné reči českého prezidenta o vstupe Ukrajiny do NATO

PePa špekuluje. Naivné reči českého prezidenta o vstupe Ukrajiny do NATO

Vstup Ukrajiny do NATO nemusí byť podmienený tým, že bude krajina čeliaca vojenskému konfliktu kontrolovať celé svoje územie, vyjadril sa český prezident Petr Pavel v rozhovore pre Novinky.cz a Právo. Pozoruhodná myšlienka malého mravčeka konštruujúceho bludy vo veľkom mravenisku štruktúr Severoatlantickej aliancie. Prirovnal možnosť vstupu Povojnového Nemecka do NATO. Nejako mu ale došli logické časové a faktické súvislosti, čo poukazuje, že sa čím ďalej, tým viac zbližuje intelektuálnym kolapsom Joea Bidena.

Lídri krajín NATO na júlovom summite vo Washingtone sľúbili Ukrajine nezvratnú cestu do aliancie a dlhodobú vojenskú pomoc, priamu pozvánku do NATO však Ukrajina nedostala. Pavel ale kreuje svetovú politiku sám, pretože „očakáva, že v budúcich rokoch by mohla Ukrajina jednať s Ruskom o mieri.“ Táto dohoda by podľa neho mohla znamenať, že by Rusko dlhodobo okupovala časť ukrajinského územia, avšak bez toho, že by zmenu hraníc akceptovali demokratické štáty, ako informujú lidovky.cz. Tento kvázi politik sa pustil do pre neho príliš vysokej hry, ku ktorej mu chýbajú dôležité esá v rukávoch.

Český prezident zasa myslí…

„Myslím, že nie je nutným predpokladom plná obnova kontroly nad celým územím. Pokiaľ dôjde k vymedzeniu hoci aj nejakej administratívnej hranice, potom môžeme brať túto administratívnu hranicu ako dočasnú a Ukrajinu v teritóriu, ktoré bude v tej dobe kontrolovať, prijať do NATO,“ dumá nahlas Petr Pavel, neprihliadajúc na to, že ho asi sotvakto z hodnostárov Severoatlantickej aliancie počúva.

Pavlove pozoruhodné precedensy postrádajúce logiku

„Pozrime sa napríklad na Nemecko. Došlo k rozdeleniu Nemecka, ktoré nebolo akceptované všetkými západnými štátmi, a hoci časť Nemecka bola okupovaná Sovietskym zväzom, tak Nemecko, teda „ten zvyšok“, bol prijatý do NATO a to v roku 1955. Takže si myslím, že je tu ako technicky, tak právne riešenie, ako umožniť Ukrajine vstup do NATO, bez toho, aby sa NATO dostalo do konfliktu s Ruskou federáciou,“ zamyslel sa podarený český prezident. Tak to dopadne, keď sa chopí moci na Hradčanoch guma skôr schopná a ochotná počúvať profesionálne príkazy ostatných ako splodiť niečo naozaj kreatívne a zmysluplné.

Ukrajinský konflikt pretrváva

U našich východných susedov pokračuje už viac ako dva roky vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Ukrajinci vpád ruských vojsk na svoje územie sčasti odrazili a snažia sa krvopotne dobyť aspoň nejaké zvyšky späť. Krv však tryská a len tak ľahko neprestane. Kým nebude mať za Ukrajinu kto bojovať. Rusi dobyté územia pomaly, ale predsa rozširujú a boje pretrvávajú.

Pokusy o napadnutie Ruska sú mediálne nafukované a sú akýmsi pochabým pľuvaním do vatry, čím ešte viac rozdúchavajú oheň, ktorý sa valí z Ruska. Volodymyr Zelenskyj sa pred svetom hrá na dobyvateľa, no reálna situácia na bojisku hovorí, že sa mal radšej venovať kariére v showbiznise, ako posielaniu Ukrajincov a Ukrajiniek z ulíc a polí priamo do ruského mlynčeka na mäso.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie