streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozitySte aj vy takmer bezbranní voči migréne? Vyskúšajte "babské rady"

Ste aj vy takmer bezbranní voči migréne? Vyskúšajte „babské rady“

Keď vám neznesiteľne búši, pichá alebo pulzuje v hlave, úľavu nemusia priniesť len tabletky z lekárne. Skôr než siahnete po osvedčených tabletkách, vyskúšajte jemnejšie alternatívy priamo z prírody. Pripravili sme zoznam tých, ktoré môžu pomôcť.

Mätový olej (z lekárne) si jemne potrite spánky alebo čelo. Potom vypite šálku alebo dve mätového čaju. Pri bolesti pomáha aj nanesenie dvoch až troch kvapiek levanduľového oleja na hornú peru.

Zábal z varených zemiakov

Najprv uvarte tri veľké zemiaky v šupke do mäkka a ešte teplé ich roztlačte vidličkou. Vzniknutú hmotu rozdeľte na kuchynskú utierku a zrolujte ju. Priložte ju na krk asi na 15 minút.

Jablká s morskou soľou

Čínska medicína odporúča tento prírodný liek proti bolesti: ošúpané jablko nakrájajte na kúsky, posypte ho štipkou morskej soli a potom ho zjedzte. Jablká obsahujú salicyl – a to je látka, ktorá sa bežne nachádza aj v bežných liekoch proti bolesti.

Espresso s citrónom

Účinná látka kofeín sťahuje cievy, ktoré sú pri migréne zvyčajne silne rozšírené. Citrón spoľahlivo podporuje procesy v tele, ktoré potláčajú bolesť. Ako prvú pomoc v akútnom prípade vypite dvojité espresso zmiešané s čajovou lyžičkou citrónovej šťavy. Pite ho pomaly po dúškoch.

Teplý kúpeľ s prísadou

Kúpeľ s bylinným olejom do kúpeľa alebo soľou z Mŕtveho mora a medovkou, prípadne so zväzkom čerstvej voňavej levandule uvoľňuje a upokojuje vystresované telo. Pri nízkom krvnom tlaku pomáha pridať niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu.

Masáž ušných lalôčikov

Ak spozorujete príznaky začínajúcej bolesti hlavy, vezmite si ušné lalôčiky medzi ukazovák a palec. Asi minútu ich silno stláčajte, trite a mieste.

Potom masáž ešte dvakrát zopakujte.

Polievka z jedlých gaštanov

Gaštanová polievka pomáha pri vyčerpávajúcej bolesti hlavy. Zmiešajte približne dve až tri polievkové lyžice gaštanovej múky s rovnakým množstvom špaldovej múky. Zmes rozmiešajte v 250 ml vody a varte, kým polievka nezíska krémovú konzistenciu. Dochuťte podľa chuti.

Chryzantémový čaj

Chryzantémový čaj dobre pôsobí pri bolestiach hlavy alergického pôvodu. Jeden čajový kvet (z lekárne) zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať približne tri až päť minút. Ak je pre vás čaj príliš horký, pridajte citrón alebo trochu medu.

Horčík upokojuje

Horčík (magnézium) je prvok veľmi dôležitý pre správnu spoluprácu svalov a nervov.Ak ho má telo nedostatok, nervové vlákna sa ľahko podráždia a často nasleduje bolesť hlavy.Preto sa ho snažte dopĺňať – napríklad banány obsahujú veľa horčíka, preto by ste mali každý deň jeden zjesť.

Príjemný bonus navyše

A potom je tu ešte jeden recept. Ale ten je len pre tých dospelejších. Verte, že ak niekto tvrdí: „Dnes nie, mám migrénu,“ mal/mala by vedieť, že práve „to“ proti migréne pomáha. Ak samozrejme viete, ako na to…

Zdroj: idnes.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie