štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaMAINSTREAM PREKROČIL ČERVENÚ ČIARU. NEINFORMUJE. KYDÁ HNOJ

MAINSTREAM PREKROČIL ČERVENÚ ČIARU. NEINFORMUJE. KYDÁ HNOJ

Švajčiarsky publicista Roger Jürg Köppel sa vo videu dostupnom na YouTube pýta, či nemeckých novinárov zachvátila horúčka strachu z fašizmu, ktorá fakticky ničí novinársku prácu. Stačí sa pozrieť na to, ako Der Spiegel a ďalšie médiá informujú o Donaldovi Trumpovi. Podľa Köppela sú správy, ktoré vychádzajú o Trumpovi, dôkazom úpadku novinárskeho remesla.

Roger Jürg Köppel sa obul do nemeckých médií, ktoré označujú amerického republikánskeho kandidáta, ale aj Marine Le Penovú a ďalších politikov za fašistov. Vzal to však s nadhľadom, ako informujú parlamentnilisty.cz.

Najprv citoval nemeckého filozofa Friedricha Nietzscheho, ktorý sa okrem iného zaoberal definíciou pravdy. Pravdu opísal ako „pohyblivú armádu metafor, metoným, antropomorfizmov, skrátka súbor ľudských vzťahov, ktoré sa poeticky a rétoricky zosilňujú, prenášajú, skrášľujú a po dlhom používaní sa ľuďom javia ako pevné, kánonické a záväzné“. Jedným dychom Köppel dodal, že pravda je v podstate ilúzia, na ktorú väčšina spoločnosti zabudla, že je ilúziou.

Dobrých rád nie je nikdy dosť

K svojim slovám pridal ešte jednu myšlienku od slávneho nemeckého filozofa.

„To, čo považujeme za pravdivé, sú vždy aj určenia, kánonické ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné, aby spoločnosť vôbec fungovala. V istom zmysle sa človek zhromažďuje okolo ohniska vymyslených právd alebo istôt.“

Dvakrát meraj stále platí

Z tohto pohľadu, tvrdí Köppel, treba ku všetkým pravdám pristupovať opatrne. Dokonca aj k tézam niektorých nemeckých novinárov, že s Donaldom Trumpom alebo Marine Le Penovou v politike hrozí návrat fašizmu.

Z histórie vieme, čo všetko bolo spojené s fašizmom alebo takmer fašizmom. Fašisti aj nacisti viedli agresívnu vojnovú politiku, uvádzali do praxe rasové teórie atď. A ak dnes robia paralelu medzi fašistami a Donaldom Trumpom, potom podľa Köppela v podstate vykonávajú „politické voodoo“ alebo sa dostávajú do sféry „propagandistickej demagogickej zlomyseľnosti“. „Ale to sa stane, keď začnete nábožensky zveličovať politický, spoločenský konsenzus, takpovediac,“ pokračoval Köppel.

Médiá, pozor na reči, nemusí sa vám to vyplatiť!

Švajčiarsky publicista poukázal na to, že žijeme v dobe, keď sa nálepka „fašista“ dáva mnohým, ktorí sa odvážia kritizovať establišment. Podľa Köppela sa tí, ktorí kritikov súčasného establišmentu označujú za fašistov, nachádzajú v hlbokom „morálnom bahne“.

„Áno, toto je druh šialenstva, ktoré sa vás zmocní, keď povýšite ideológiu establišmentu na občianske náboženstvo. Práve to sa v súčasnosti deje,“ povedal Köppel a označil takýto prístup za absolútne nedemokratický.

Metafory, ktoré prekročili hranice vkusu a etiky

Nemecké médiá, ako napríklad Der Spiegel, ktorý Trumpa vykreslil aj ako človeka, ktorý sťal hlavu Soche slobody, tiež označujú Alternatívu pre Nemecko za fašistickú silu, ktorú treba zakázať. Köppel sa však domnieva, že aj pozorovateľ, ktorý je voči AfD veľmi kritický, musí vidieť, že táto strana v skutočnosti fašistická nie je.

Naopak, Köppel tvrdí, že ľavicový radikalizmus sa v médiách bagatelizuje. Tu švajčiarsky publicista poukázal na nepokoje vyvolané hnutím Black Lives Matter, ktoré podľa neho médiá bagatelizovali.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie