štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRUSI SA RÚTIA NA POKROVSK. UKRAJINSKÍ VELITELIA ZVONIA NA POPLACH

RUSI SA RÚTIA NA POKROVSK. UKRAJINSKÍ VELITELIA ZVONIA NA POPLACH

Jurij Treťjak, veliteľ vojenskej správy v Myrnohrade, ktorý leží neďaleko ohrozeného mesta Pokrovsk, v rozhovore pre CNN varoval, že situácia v okolí Pokrovska na východe Ukrajiny je naozaj zlá, uvádzajú parlamentnilisty.cz.

Ľuďom žijúcim v okolí Pokrovska povedal, že majú pravdepodobne len dva týždne na to, aby si zbalili svoj majetok a našli si úkryt ďalej na západe, kým tanky Kremľa neprelomia obranu a nezačnú sa valiť. „Nepriateľ postupuje rýchlejšie, ako sa očakávalo,“ varoval Jurij Treťjak, veliteľ myrnohradskej vojenskej správy.

Rusi sa čoraz viac približujú k Pokrovsku, dôležitému strategickému uzlu ukrajinskej armády na východe krajiny. Obrancom hrozí, že stratia kontrolu nad touto kľúčovou lokalitou. „Nečakajte. Nebude to lepšie, bude to len horšie. Odíďte,“ varoval obyvateľov mesta Jurij Treťjak, veliteľ vojenskej správy v neďalekom Myrnohrade.

Tvrdohlavci však riskujú životy svoje i svojich rodín

Napriek dôrazným varovaniam však mnohí obyvatelia Pokrovska odmietajú mesto opustiť. Pred evakuačnými pracovníkmi dokonca ukrývajú svoje deti v pivniciach.
„Máme prípady, keď rodičia ukrývajú svoje deti,“ citovala CNN Tretiaka. Poznamenal, že jeho administratíva sa stretla s orgánmi činnými v trestnom konaní, aby prediskutovala, „ako budeme hľadať takýchto rodičov, ktorí skrývajú svoje deti a poskytujú nepravdivé informácie o tom, či už poslali svoje deti do bezpečia“.

Stovky ľudí na úteku

Tretiak prezradil, že z Pokrovska denne evakuujú približne 600 až 700 ľudí. „Nepriateľ postupuje rýchlejšie, ako sa očakávalo,“ povedal tento týždeň v rozhlasovom rozhovore.
Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) moskovské sily tento týždeň postupovali juhovýchodne od Pokrovska. Ruskí vlasteneckí blogeri tvrdia, že časť ruských jednotiek postupovala severovýchodne od Hrodivky a Novohrodivky a severne od Pytča, teda juhovýchodne od Pokrovska. ISW však tvrdí, že Rusom sa nepodarilo ukrajinské jednotky obkľúčiť. Ukrajinci sa včas presunuli na nové pozície.

„Nedávny ruský postup na juh a juhozápad od diaľnice T-0511 (Očeretyne-Hrodivka) však vyrovnal ruský salient východne a juhovýchodne od Pokrovska namiesto toho, aby vytvoril podmienky na taktické obkľúčenie ukrajinských síl,“ uviedol inštitút.

Yankees obetujú milióny v prehratej vojne

Američania sa zaviazali pomôcť Ukrajincom zaslaním ďalšieho balíka pomoci vo výške 125 miliónov dolárov, ktorý bude obsahovať rakety HIMARS, Javeliny, protitankové zbrane, bezpilotné lietadlá a systémy elektronickej obrany, ako aj 155 mm a 105 mm delostrelecké granáty. Zdroje hovorili s agentúrou AP pod podmienkou anonymity, pretože balík pomoci nebol verejne oznámený. Očakáva sa, že balík bude oznámený už 23. augusta, pred ukrajinským Dňom nezávislosti, ktorý pripadá na 24. augusta.

Čo zasa vyblúznia mainstreamové médiá o situácii na Ukrajine? Rozprávky o úspešnom ťažení v Kursku, možnosti obratu vojny a permanentnom dotovaní našich východných susedov zo strany NATO. A čo urobí prezident Ukrajiny Zelenskyj? Zrejme si z miliónov, ktoré obetujú americkí demokrati na zbrojenie armád AZOV-u vytuneluje niečo pre seba, kým vezme nohy na plecia a zahrabe sa kamsi, kde ho nebudú môcť chytiť čoraz zúfalejší krajania a zatočiť s ním ako to urobili Taliani s Mussolinim.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie