štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaSmutná a šokujúca udalosť. Opustila nás herecká legenda

Smutná a šokujúca udalosť. Opustila nás herecká legenda

V sobotu vo veku 76 rokov tragicky zomrel český herec Karel Heřmánek. V nedeľu to oznámila jeho rodina prostredníctvom Divadla Bez zábradlí, ktoré Heřmánek so svojou manželkou založil.

„Včera popoludní nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otec a dedko Karel Heřmánek,“ uviedla v nedeľu rodina na facebookovej stránke Divadla Bez zábradlí, informuje portál novinky.cz.

Ako presne herec zomrel, nie je známe. Rodina požiadala verejnosť o čas na vyrovnanie sa so stratou. „Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nesmierna. Ďakujeme za všetky prejavy sústrasti a prosíme o rešpektovanie súkromia,“ dodali Heřmánkovci.

Karel Heřmánek / Zdroj: Facebook

Podľa servera iDnes mal Heřmánek spáchať samovraždu. „Stalo sa tak v sobotu popoludní na strelnici v Příbrami, kde obrátil zbraň proti sebe,“ uviedol server.

Polícia úmrtie na strelnici potvrdila, totožnosť zosnulého však neuviedla. „Včera popoludní sme boli na strelnici, kde muž – ročník 1947 – obrátil zbraň proti sebe a vystrelil. Napriek všetkému úsiliu sa nám ho nepodarilo zachrániť,“ odpovedala na otázku Noviniek hovorkyňa stredočeskej polície Barbora Schneeweissová.

Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947.

Bol jedným z najobľúbenejších hercov

Karel Heřmánek bol jedným z najvýznamnejších českých hercov, ktorý počas svojej kariéry stvárnil množstvo nezabudnuteľných filmových a divadelných postáv. Diváci si ho pamätajú napríklad z filmu S čerty nejsou žerty z roku 1984, kde zažiaril ako charizmatický Lucifer. Vynikol však aj ako tatko Popper vo filme Smrť krásnych srncov.

Heřmánek bol známy aj ako výborný dabér. Jeho hlas sprevádza napríklad britského herca Martina Shawa, ktorý stvárnil Doyla v populárnom seriáli Profesionáli. Práve vďaka práci v dabingovom štúdiu spoznal svoju druhú manželku Hanu, s ktorou má troch synov. Z prvého manželstva má tiež dve dcéry, takže jeho rodina je veľká a pestrá.

Ukážka z filmu S čerty nejsou žerty / Zdroj: Youtube

Umelcom už od mladosti

Heřmánek sa venoval umeniu od mladosti, keď absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne (JAMU). Počas štúdia bol obklopený talentovanými spolužiakmi, ako sú Jiří Bartoška, Pavel Zedníček a Jana Švandová, čo nepochybne formovalo jeho herecký prístup a štýl.

Po úspešnom ukončení štúdia nastúpil do avantgardného Divadla Na provázku v Brne, ktoré bolo známe svojimi experimentálnymi inscenáciami a progresívnym prístupom k divadlu. Následne pôsobil v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem, kde sa jeho talent ešte viac rozvinul.

V roku 1976 sa Heřmánek presťahoval do Prahy, kde sa stal členom prestížneho súboru Divadla Na zábradlí. V tomto legendárnom divadle pôsobil až do roku 1990, keď sa divadlo rozpadlo. Potom sa rozhodol založiť vlastné divadlo – Divadlo Bez zábradlí. Toto súkromné divadlo sa stalo jedným z prvých svojho druhu v Českej republike a dodnes patrí medzi významné pražské kultúrne inštitúcie, kde sa hrajú klasické diela aj moderné inscenácie.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie