štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaŠvédska migračná politika otáča kormidlo. Konečne…

Švédska migračná politika otáča kormidlo. Konečne…

Švédsko, krajina s jednou z najliberálnejších azylových politík, rozhodným spôsobom zmenilo kurz. Politika otvorených dverí a štedrých sociálnych dávok je minulosťou. Nová stredopravá vláda podporovaná krajnou pravicou mení od roku 2022 to, čo predchádzajúce vlády svojím prístupom roky „prehliadali“, pričom „vytvárali“ problémy. Švédsko sa už roky stretáva s vysokou kriminalitou, vojnami gangov migrantov a násilím.

„Dlhé roky sa o probléme migrácie nedalo vôbec diskutovať. Nebolo to dovolené. Bolo nemysliteľné povedať, že medzi migrantmi sú veľké rozdiely,“ povedala pre noviny Bild Maria Malmer Stenergardová (Umiernená strana), ministerka pre migráciu. ‚To sa však mení a myslím si, že diskusia je teraz triezva a realistická,‘ dodala.

Zavádzanie tvrdej migračnej politiky prinieslo prvé výsledky za dva roky. Krajina zaznamenala najnižší počet žiadateľov o azyl od roku 1997, ako uvádza portál novinky.cz.

„Získať občianstvo vo Švédsku bolo donedávna jednoduché. Ľudia, ktorí prišli zo Sýrie, okamžite dostali povolenie na trvalý pobyt. Švédsko sa tak stalo pre migrantov veľmi atraktívnym a mnohí ľudia cestovali cez celú Európu, aby sa dostali do Švédska,“ povedala ministerka Stenergardová. Tento prístup je však minulosťou a nová vláda postupne mení azylový zákon. „Väčšina tých, ktorí v súčasnosti žiadajú o azyl v Európe, nepotrebuje žiadnu ochranu,“ hovorí Stenergardová.

Začína sa protiimigračná propaganda. Bude úspešná?

Švédsko teraz kričí do sveta, že mení svoju azylovú politiku a snaží sa presvedčiť potenciálnych utečencov, aby si nevybrali túto krajinu ako cieľovú destináciu. Začalo tiež masívne kampane v zahraničí.

Švédska vláda vedie v zahraničí kampaň, v ktorej informuje ľudí o zmenách azylového zákona a o znižovaní sociálnych dávok. „Obmedzujeme výšku sociálnych dávok, ktoré možno poberať. V súčasnosti môžete dostať rovnakú sumu ako za nízko platenú prácu na plný úväzok. Je to absurdná situácia, ktorá vytvára motiváciu pre ľudí, aby nepracovali a namiesto toho žili na úkor spoločnosti,“ povedal minister. Tento zákon je už v platnosti.

Vykonáva sa dôkladný prieskum s cieľom zistiť, či ho žiadatelia o azyl potrebujú a či sú vo svojej domovskej krajine prenasledovaní. „To znamená, že do Švédska by sa mali dostať len tí, ktorí sú vo svojej domovskej krajine skutočne prenasledovaní,“ povedala. Ostatní majú smolu. Ďalšou zmenou oproti minulosti je, že sa začnú monitorovať deportácie. „Vo Švédsku máme veľa ľudí, ktorí tu zostávajú, hoci im bol zamietnutý azyl. Skrývajú sa. Preto túto situáciu zmeníme,“ dodala.

Kultúrne rozdiely sa prejavili naplno

Migranti by už nemali zostávať u príbuzných, kde ich úrady ťažko zastihnú (v súčasnosti asi 60 % prípadov), ale v prijímacích centrách. „A keď sa rozhodne, že majú opustiť krajinu, budú odvezení do repatriačného centra,“ dodala. Odtiaľ už mohli byť deportovaní, pretože sa neskrývajú.

Opatrenie je zamerané na migrantov, ktorí sa odmietajú integrovať a „u ktorých je úroveň vzdelania nižšia a kultúra je odlišná“, uviedla Stenergardová. Švédi chcú takúto migráciu obmedziť. „Musíme zabezpečiť, aby tí, ktorí prichádzajú, nielen vstúpili do krajiny, ale aby sa stali súčasťou spoločnosti,“ hovorí minister. To znamená, že tí, ktorí sa neintegrujú, budú deportovaní.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie