streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaALTERNATÍVA PRE NEMECKO (AfD) DALA VLÁDNYM STRANÁM PRÍUČKU

ALTERNATÍVA PRE NEMECKO (AfD) DALA VLÁDNYM STRANÁM PRÍUČKU

Tri vládnuce strany dostali v durínskych krajinských voľbách takú ranu, že dve z nich klesli pod hranicu 5 % potrebnú na vstup do parlamentu a jedna skončila tesne nad ňou. Voľby s prehľadom vyhrala strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), za ktorou nasledovala opozičná konzervatívna CDU. Veľký úspech zaznamenala aj Aliancia Sahry Wagenknechtovej, ktorá sa odtrhla od postkomunistickej strany Die Linke. Podobné výsledky priniesli aj voľby v Sasku.

Podľa predbežných výsledkov v durínskych krajinských voľbách s prehľadom zvíťazila AfD, ktorú politici ostatných strán a médiá označujú za „extrémistickú pravicu“, informujú parlamentnilisty.cz. AfD získala 33,5 % hlasov, čím sa stala najsilnejšou stranou v Durínsku. Potvrdili sa tak obavy niektorých politikov a médií, že AfD získa viac ako tretinu hlasov, čo jej umožní menšinovo blokovať niektoré rozhodnutia, napríklad voľbu sudcov, informuje ZDF.

Podľa verejnoprávnej televízie ZDF bude po voľbách veľmi ťažké vytvoriť vládnu koalíciu, pretože všetky strany pred voľbami deklarovali, že s AfD do koalície nepôjdu. Uvažuje sa preto o koalícii CDU s Alianciou Sahry Wagenknechtovej a komunistickou Die Linke. Alternatívou je koalícia CDU, Aliancie Sahra Wagenknecht a SPD. SPD vedie na celoštátnej úrovni kancelár Olaf Scholz.

Ukrajina ako top téma

V predvolebných diskusiách sa najviac diskutovalo o migrácii a vojne na Ukrajine. Ide o dve otázky, ktoré Nemecko rieši na federálnej úrovni, nie v jednotlivých spolkových krajinách.

Volebná účasť bola 74 % oprávnených voličov. V roku 2019, keď sa v Durínsku konali voľby naposledy, bola účasť 64,9 % oprávnených voličov. V predchádzajúcich voľbách mala teraz víťazná AfD 22 % hlasov a predbehla ju aj Die Linke s 25,8 % a opozičná CDU s 27,2 %. Najväčšiu stratu tak zaznamenala Die Linke, ktorá stratila takmer 20 % hlasov.

V Sasku to zatiahli konzervatívci. Hoci…

Trochu iná situácia bola v Sasku, kde tiež prebiehajú krajinské voľby. Tam voľby ovládla konzervatívna CDU. Podľa predbežných výsledkov bude CDU v Sasku najsilnejšou silou s 31,6 %, čo je menej ako v roku 2019 (32,1 %). Druhou najsilnejšou stranou je AfD s 30,2 % (2019: 27,5 %). Nasleduje Aliancia Sahry Wagenknechtovej s 12,0 %, Die Linke klesla na 4,0 % (2019: 10,4 %). SPD dosiahla 8,4 % a mierne vzrástla (2019: 7,7 %). Zelení dosiahli 5,4 % (2019: 8,6 %),“ informuje Tagesschau.

Ak by sa Aliancia Sahry Wagenknechtovej spojila s AfD, celkové politické smerovanie Durínska a Saska by sa zmenilo, hovorí ekonóm a spisovateľ Markus Krall. „Voľby v Durínsku a Sasku jasne vyhrala AfD. Gratulujeme! Ale: Aliancia Sahry Wagenknechtovej splnila svoj systémový mandát a zabránila jasnej zmene, aj keď si ju voliči želali. Teraz musí Sarah Wagenknechtová ukázať svoje farby,“ napísal ekonóm a spisovateľ Markus Krall o možnosti ďalšej koalície.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie