pondelok, 16 septembra, 2024
HomeKomentáreVeľké "priznanie" Michala Zoldyho: Bol som na návšteve u Šimečkovcov

Veľké „priznanie“ Michala Zoldyho: Bol som na návšteve u Šimečkovcov

Možno tomu nebudete chcieť veriť a budete poriadne prekvapení. Nebuďte, je to pravda. Bol som u nich, píše na sociálnej sieti Michal Zoldy.

Písal sa rok 1971 a ja som u Šimečkovcov, rodičov Martina Šimečku, v ich byte na najvyššom poschodí bytového domu na Pražskej ulici v Bratislave na jar toho roku skutočne bol skoro dve hodiny. Ako sa to stalo? Šimečkova mama, teda stará mama Michala Šimečku, bola odbornou asistentkou na katedre anglistiky Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Cez nejakú známu z neďalekej Sokolskej ulice sa moja mama s ňou spoznala, neviem presne ako a kde, lebo mama už nežije tak sa to nemám odkiaľ dozvedieť. Moji rodičia chceli vedieť, či budem ako čerstvý maturant naozaj tak dobre pripravený z anglického jazyka na strednej škole, že by som na to náročné štúdium na univerzite mal. Maturoval som ako jediný z anglického jazyka na SVŠ Makarenkova, ale tá stredná škola (dnešné gymnázium) nemala ani zďaleka takú povesť a prestíž ako SVŠ Vazovova, ktorá bola v Bratislave vždy považovaná za elitnú školu nielen pokiaľ ide o výučbu angličtiny. Bratislavčania to vedia. Mama požiadala pani Šimečkovú nech ma preskúša, či by som ako uchádzač o štúdium na katedre anglistiky obstál, či na to mám. Zároveň som od mamy vedel, že ju práve v tom čase už z Filozofickej fakulty z politických dôvodov prepúšťajú, čo sa krátko na to aj stalo.

Pani Šimečková ma teda u nich v obývačke posadila, preskúšala a otestovala s výsledkom, že moje vedomosti z angličtiny nie sú o nič horšie ako vedomosti uchádzačov z prestížneho gymnázia na Vazovovej ulici. To je vlastne všetko, tu ten krátky príbeh končí. Rád by som len vedel, ako presne to bolo, že sa s mojou mamou poznali.

Dodnes ľutujem, a ľutovala by aj moja mama, gymnaziálna učiteľka slovenského jazyka a literatúry, že sa mojej mame podarilo prostredníctvom kamarátky, ktorá učila na strednom odbornom učilišti Slovnaftu, dostať na to učilište Martina Šimečku. Má teda maturitu vďaka mojim rodičom. Nuž, kto vtedy vedel, alebo mohol čo i len tušiť, čo za človeka ten Martin Šimečka raz bude.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie