pondelok, 16 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaŤah na ukrajinskej šachovnici prebralo opäť Rusko

Ťah na ukrajinskej šachovnici prebralo opäť Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že jeho hlavným cieľom na Ukrajine je po 30 mesiacoch bojov ovládnuť východný Donbas. A tvrdil, že ukrajinská protiofenzíva zameraná na obsadenie časti ruskej Kurskej oblasti mu to dokonca uľahčila. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak povedal, že kurská operácia priniesla želaný úspech.

Rusko po svojej invázii na Ukrajinu vo februári 2022, pri ktorej sa mu nepodarilo dobyť jej hlavné mesto Kyjev, upravilo svoje ciele a namiesto toho sa dlhodobo zameriava na snahu dobyť východnú Ukrajinu, ako uvádza portál idnes.cz.

Hoci prekvapivý ukrajinský útok minulý mesiac ruské sily zaskočil, Putin teraz zdôraznil, že tento krok nedokázal spomaliť postup Ruska na okupovanej Ukrajine.

Ukrajinský krok bol krokom do prázdna

„Cieľom nepriateľa bolo vystrašiť nás, narýchlo presunúť vojská a zastaviť našu ofenzívu v kľúčových oblastiach, najmä v Donbase, ktorého oslobodenie je naším hlavným primárnym cieľom,“ povedal Putin podľa agentúr na ekonomickom fóre vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe. „A podarilo sa to? Nie.“

Ruské sily v lete výrazne postúpili na východe Ukrajiny a ich jednotky sa teraz nachádzajú asi tucet kilometrov od mesta Pokrovsk – kľúčového logistického centra, odkiaľ teraz utiekli tisíce ľudí.

Putin povedal, že Ukrajina poslala do Kurskej oblasti „celkom dobre pripravené jednotky“, len aby urýchlila postup Ruska v Donbase. „Nepriateľ sa oslabil v kľúčových oblastiach, naša armáda urýchlila útočné operácie,“ vysvetlil.

Putin vo štvrtok tiež tvrdil, že ruská armáda dokonca začala vytláčať ukrajinské sily z Kurskej oblasti. „Naše ozbrojené sily stabilizovali situáciu a začali postupne vytláčať (nepriateľa) z nášho územia,“ povedal ruský prezident.

„Je svätou povinnosťou ruskej armády urobiť všetko pre to, aby sme nepriateľa z tohto územia vytlačili a ochránili našich občanov,“ dodal.

Stiahnutie 60 000 vojakov

Zelenskyj naopak uviedol, že ukrajinská operácia v Kurskej oblasti bola úspešná, a to aj vďaka tomu, že prinútila Rusko stiahnuť desaťtisíce vojakov z miest, kde by inak ukrajinská obrana mala problémy.

„Jedným z cieľov kurskej operácie je stiahnutie ruských vojsk na ich území. Teraz môžem povedať, že tam (do Kurskej oblasti) stiahli približne 60 000 vojakov. Stiahli ich z niektorých miest, kde nám hrozili problémy, pretože sme nemali balíky zbraní (od západných spojencov),“ povedal Zelenskyj pre americkú televíziu NBC News.

Posťažoval sa, že v minulosti sa dokonca vyskytli prípady, keď Ukrajina mohla na 12 ruských výstrelov odpovedať len jedným výstrelom. Po stiahnutí časti ruských síl z juhovýchodného frontu v Záporožskej a Čerkaskej oblasti sa tento pomer zlepšil na približne 1:3, dodal Zelenskyj.

Rusko zintenzívnilo svoj nátlak

Pred týždňom veliteľ ukrajinských síl Oleksandr Syrskyj hovoril o tom, že Rusko presunulo do Kurskej oblasti 30 000 vojakov a ich počet každým dňom rastie.

Zelenskyj už skôr povedal, že jedným z „cieľov“ Kyjeva v Kursku bolo ukázať Rusom, čo je pre Putina dôležitejšie, a to obsadenie ukrajinského územia, nie ochrana ruského obyvateľstva. Ukrajinská strana tiež tvrdí, že chce Moskvu v budúcnosti prinútiť k „spravodlivým“ mierovým rokovaniam.

Putin vo štvrtok tiež povedal, že Rusko je pripravené na mierové rokovania. „Sme pripravení s nimi rokovať? Nikdy sme to neodmietli,“ povedal. „Ale nie na základe nejakých efemérnych požiadaviek,“ dodal s odkazom na Istanbulskú dohodu, ktorú obe strany vyrokovali v roku 2022. Ani jedna z nich nezverejnila jej podrobnosti. Ukrajina však od nej odstúpila.

Putin opakovane povedal, že Moskva môže s Ukrajinou rokovať len vtedy, ak sa Kyjev vzdá štyroch svojich regiónov – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie