pondelok, 16 septembra, 2024
HomeKuriozityMagda Vášáryová, alebo ako to vyzerá, keď staroba cti tratí

Magda Vášáryová, alebo ako to vyzerá, keď staroba cti tratí

Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová hovorí, že ľudia, ktorí volia „populistov“ ako Robert Fico, Andrej Babiš a Jaroslav Kaczyński, sú „nešťastní a frustrovaní ľudia“, ako informujú parlamentnilisty.cz. Vo všetkých týchto krajinách je podľa nej približne 35 % voličov z nejakého dôvodu nespokojných. „Neviem prečo, sú to väčšinou ľudia nad 60 rokov, kognitívne zaostalí,“ hovorí Vášáryová, ktorá verí, že Fico ďalšie voľby nevyhrá a ‚všetko sa obráti k lepšiemu‘.

Neúspešná prezidentská kandidátka (možno si pamätáte jej hysterický plač počas politickej debaty s prezidentskými kandidátmi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom) sa stále nevie vymotať zo svojho faux pas par excellence a má potrebu všetko komentovať. Tak prečo sa nepobaviť jej erudovanými politologickými znalosťami a „jasnozrivým“ pohľadom na situáciu v slovenskej ekonomike.

Vášáryová je už v politickom a hereckom dôchodku, ktorý si, ako sama hovorí, užíva. „Som dôchodkyňa, takže si užívam, píšem, čítam a tak ďalej, som O. K. Ale na Slovensku to nie je nič moc,“ hovorí Magda Vášáryová a dodáva, že dokáže oddeliť svoju osobnú spokojnosť od politického diania na Slovensku. „Musíme, inak by sme sa zbláznili. Už sme zažili všetky rozdelenia Československa, zažili sme Mečiarov režim, pána Slotu, rôznych opilcov, ktorých, neviem prečo, majú ľudia radi. Takže dúfam, pevne verím, že sa s tým dokážeme vyrovnať,“ povedala Vášáryová v rozhovore pre Seznam Zprávy.

Vášáryová považuje súčasné dianie na Slovensku, kde bol okrem iného zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry a Slovenská televízia a rozhlas boli v rámci mediálnej novely podriadené vláde, za „Ficovu pomstu“. „Je to pomsta na všetkých, na celom svete,“ deklaruje svoju senilnú politoparanoju Vášáryová, podľa ktorej sa Fico mstí za krivdu, ktorú pociťuje od roku 2018. Vtedy odstúpil po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Magda vidí premiérovi do hlavy. Pánabeka!

Podľa Vášáryovej Robert Fico nemá žiadnu ideológiu, žiadne politické predstavy, čo je rozdiel oproti Viktorovi Orbánovi, ktorý má dlhodobo nacionalistické zmýšľanie. „Nemôžeme porovnávať Fica s maďarskou politikou Viktora Orbána, ktorý bol, mimochodom, môj bývalý priateľ, keď bol ešte liberál. Nemôžete to porovnávať, pretože Orbán si kúpil politiku maďarského nacionalizmu z čias Uhorska. Ale Fico nemá žiadnu ideológiu, žiadny cieľ, vôbec nič. Absolútne. Je to vákuum,“ má jasno Vášáryová.

Bývalá herečka dúfa, že Ficova vláda skončí čo najskôr, najlepšie v predčasných voľbách. „Ide len o to, čo zničia, lebo oni len ničia a odvolávajú,“ povedala Vášáryová a dodala, že ak budú slobodné voľby, Fico v nich neuspeje. „Dúfajme, že ďalšie voľby budú slobodné. A je veľmi dôležité, v akej atmosfére sa budú konať. Dúfam, že budú skôr, pretože na to nie sú peniaze. Nemôžete sa hrať na autokrata, ak nemáte peniaze. Ak chcete niečo kontrolovať, musíte mať ľudí, ktorí sú pripravení, ktorí sú profesionáli, ktorí vedia, do čoho idú, a musíte mať dostatok peňazí. Naša pokladnica je prázdna. A ľudia, ktorí sú okolo pána Fica, sú – ako by som to slušne povedala – ľudia, ktorí by sa k tomu nikdy v živote nedostali,“ pokračovala v kritike Vášáryová a dodala, že ‚Slováci sa kontrolovať nedajú‘.

Vášáryová dáva dianie v slovenskej spoločnosti do súvislosti s podobnou atmosférou v Českej republike či Poľsku, kde sú silné „populistické“ strany. „V Poľsku má dodnes Jaroslav Kaczyński v prieskumoch verejnej mienky okolo 35 percent, hoci priviedol Poľsko do neistej situácie. Prepáčte, ale aj Andrej Babiš má vo vašich prieskumoch 35 percent a možno sa čudujete prečo. Aj Mečiar mal u nás 35 percent a aj Fico a Hlas majú 35 percent,“ porovnáva Vášáryová.

Vášáryová alias Tata Šimečka one time, next time

Podľa nej sú voliči týchto strán nešťastní a intelektuálne nerozvinutí ľudia. „To je 35 percent populácie – nevieme, ale sú to ľudia nešťastní, frustrovaní, nič sa im nepáči. Človek nevie prečo. Sú to väčšinou ľudia nad 60 rokov. Argument ako bič. Hlavne z úst pani v úctivom veku. Z čoho presne pramení ich frustrácia, neviem“ tvrdí Vášáryová.

Magda nevie. To dobre vieme…

O jej nevedení sme sa však presvedčili a nebolo to len raz „Dá sa povedať, že títo ľudia sú trochu kognitívne zaostalí. Včera som si vyzdvihovala auto v autoumyvárni a pán, ktorý mi ho vydával, mi povedal: „Pani Magda, to je hrozné, ale o dva roky tu bude 60 percent LGBT ľudí! Povedala som: „Ako to myslíte?“ „Teraz tu budú mať zákon o partnerstve, takže potom to tu bude.“ Títo ľudia si myslia, že keď bude zákon a LGBT ľudia budú môcť byť normálnymi občanmi ako my ostatní, tak možno všetci vyjdú von alebo niečo podobné. Oni tomu jednoducho nerozumejú. Ale už som sa niekoľkokrát stretla s tým, že sa im to ani nedá vysvetliť,“ povedala Vášáryová, ktorá zrejme, aspoň podľa nej, rozumie všetkému. Dobre, že sa týchto jej excesov nedožil jej manžel Milan Lasica, ktorý často neskrýval apatiu voči svojej manželke a otvorene sa vyjadril, že pôvodne si nechcel vziať ju, ale o ruku požiadal jej sestru, ktorá však často vyrukuje s podobnými klenotmi.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie