streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNemci podcenili nebezpečenstvo migrácie. Teraz budú platiť daň

Nemci podcenili nebezpečenstvo migrácie. Teraz budú platiť daň

Nemecko bude kontrolovať vonkajšie hranice po celej dĺžke od polovice septembra z dôvodu nelegálnej migrácie a posilnenia vnútornej bezpečnosti. „Povedali sme vám to,“ komentuje rozhodnutie hovorcu vlády Viktora Orbána Zoltána Kovácsa. Dodáva, že Maďarsko bolo dlhodobo kritizované za tvrdší prístup k ochrane hraníc, no zároveň to bolo po celý čas očividne správne, ako vidno z najnovšieho vývoja v rámci Schengenu.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeser tento týždeň oznámila, že Nemecko zavedie kontroly na všetkých pozemných hraniciach od budúceho pondelka, ako informujú parlamentnilisty.cz. Doteraz Nemci kontrolovali hranice s Rakúskom a od minulého roka aj s Českom, Poľskom a Švajčiarskom. Po novom sa inšpekcia uskutoční aj na hraniciach s Francúzskom, Luxemburskom, Belgickom, Holandskom a Dánskom. Cieľom opatrení je podľa Faeserovej obmedziť nelegálnu migráciu a posilniť vnútornú bezpečnosť, najmä v prípade islamských útokov.

Maďari varovali, Nemci nepočúvali

„Povedali sme vám to….,“ reaguje Zoltán Kovács na sieti X. Kovács pripomína, že maďarská vláda bola roky kritizovaná za jej tvrdý postoj k nelegálnej migrácii a zdôrazňovanie významu ochrany vonkajších hraníc Európy. „Boli sme obvinení z prílišnej prísnosti, že sme postavili ‚múr‘ namiesto ‚mostu‘. Ale teraz, keď Nemecko oznámilo svoj plán na opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach, zdá sa, že tí, ktorí kedysi odmietli náš prístup, to pochopili. Je zvláštne, ako pár rokov – a migračná kríza – môže zmeniť váš názor, však?“ hovorí s dávkou sarkazmu Kovács.

Upozorňuje, že nejde len o nemecký problém a hraničné kontroly v prípade Nemecka situáciu nevyriešia. „Je to problém celého Schengenu. A ako hovoríme od migračnej krízy v roku 2015, ak Európska únia nedokáže zabezpečiť svoje vonkajšie hranice, voľný pohyb v rámci schengenského priestoru sa nedá zachovať. S novým prístupom Nemecka sa zdá, že naše dlhodobé varovania sa stali nepopierateľnou realitou,“ vyjadril sa jasne Kovács.

Kontroly budú musieť byť ráznejšie

Kľúčom k ochrane európskeho priestoru je podľa neho dôkladná ochrana vonkajších hraníc. „Viktor Orbán to dal veľmi jasne najavo už v roku 2015: bez bezpečných vonkajších hraníc sa Schengen zrúti. Dnes, keď sú v Nemecku obnovené kontroly na vnútorných hraniciach, je ťažké ignorovať skutočnosť, že sme mali celý čas pravdu,“ opäť opakuje Kovács.

Brusel nepočúva a vyťahuje bič na Maďarov

Brusel však podľa neho stále používa dvojaký meter. „Zatiaľ čo Maďarsko je pokutované a kritizované za ochranu svojich hraníc, iné, ako napríklad Nemecko, sa pri implementácii podobných opatrení s takouto reakciou nestretávajú. Pokrytectvo je do očí bijúce,“ rozčuľuje Kovacs.

Kovács pripomína, že Maďarsko vynaložilo približne dve miliardy eur na ochranu vonkajšej hranice EÚ, a to bez akejkoľvek finančnej podpory zo strany Európskej únie. „Skutočnosť, že sa od nás očakáva, že toto bremeno budeme znášať sami, zatiaľ čo ostatné členské štáty budú mať prospech z nášho úsilia bez toho, aby prispeli, je jednoducho neprijateľná. Boli sme a zostávame odhodlaní chrániť našu národnú bezpečnosť a integritu Európy ako celku, ale nebudeme sa vyhýbať požadovaniu kompenzácie za toto úsilie. A sme pripravení zapojiť sa do právnej bitky s Bruselom, ak sa tak stane,“ podotkol Kovács.

Padla kosa na kameň

„Nedávne oznámenie Nemecka o kontrole hraníc potvrdzuje krutú pravdu: bez bezpečných vonkajších hraníc vnútorné kontroly nevyhnutne zlyhajú. Ako Maďarsko tvrdí už takmer desaťročie, schengenský priestor môže fungovať len vtedy, ak budú vonkajšie hranice Európy bezpečné. Povedali sme vám to opakovane a teraz máte dôkazy priamo pred očami, zopakoval“ hovorca maďarskej vlády.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie